Парламентарната комисия по правни въпроси единодушно подкрепи днес предложения от

...
Парламентарната комисия по правни въпроси единодушно подкрепи днес предложения от
Коментари Харесай

Партиите ще връщат "надвзетите" субсидии, но само за три години назад

Парламентарната комисия по правни въпроси единомислещо поддържа през днешния ден оферти от Министерския съвет законопроект, съгласно който получаващите по право държавна дотация партии ще би трябвало да върнат " надвзетите " пари за три години обратно, чийто общ размер се чака да бъде 14.5 млн. лева За гласоподаваха 15 народни представители от всички партии.

Преизчисляване на дотациите ще има за интервала от 26 май 2016 година до 30 април т.г. и се прави, откакто " Шоуто на Слави " показа информация от Министерството на финансите, съгласно която през 2018 година политическите обединения са получавали не по 11 лв., а по 13.23 лв. на получен на изборите глас. Тълкованието на Слави Трифонов е, че сумите за дотацията се образуват на база на всички действителни гласове на парламентарните избори, а освен за съответната партия или коалиция, които имат право на такава. Финансовият министър Владислав Горанов оправда това със законови недостатъци, а Българска социалистическа партия съобщи, че ще желае оставката му. Днес прокуратурата разгласи, че ще проверява закононарушение при установяване на партийните дотации.

От думите на зам.-министъра на финансите Росица Велкова обаче се разбра, че методиката за изчисляването на партийните дотации постоянно е била една и съща - първо се дефинира обща сума, която се залага в централния бюджет, като изчислението е посредством умножаване на действителните гласове по съотвената сума за глас; а по-късно тази сума се разпределя съразмерно на партиите, които имат право на дотация. Законът за политическите партии е от 2005 година

Правосъдният министър Данаил Кирилов изясни, че срокът на връщане на " надвзетите " пари е от 26 май 2016 година до момента, защото отминалостта е три години. Така на процедура " надвзетите " суми за по-ранен интервал няма да бъдат върнати. Колко са те - не е известно.

Според зам.-председателя на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " Крум Зарков не става въпрос за неизясненост в закона, а за неправилна методика за изчисляването на партийните дотации, поради което Владислав Горанов би трябвало да подаде оставка.

Данаил Кирилов описа, че на среща в Министерския съвет министър председателят Бойко Борисов е изразил мнение, че Горанов не би трябвало да подава оставка.

Ако законопроектът бъде признат в пленарната зала, на партиите и обединенията, които и сега получават дотации, ще им бъдат отдържани пари. Останалите ще би трябвало да върнат, в случай че няма приключване по отминалост.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР