Парламентарната комисия по енергетика одобри на първо четене внесен от

...
Парламентарната комисия по енергетика одобри на първо четене внесен от
Коментари Харесай

Енергийната комисия одобри забрана Лукойл да изнася нефтопродукти

Парламентарната комисия по енергетика утвърди на първо четене импортиран от Движение за права и свободи , с който се не разрешава износът от България на петрол и нефтопродукти с генезис Русия.

Със законопроекта се вкарва и облагане по Данък добавена стойност и акцизи на продуктите на бургаската рафинерия " Лукойл Нефтохим ". С приходите ще бъде обезщетен бизнесът поради високите цени на тока.

Европейският съюз забрани вноса на съветски нефт след началото на непровокираната съветска военна експанзия против Украйна . Заради характерното си географско разположение България получи дерогация (изключение) от възбраната до края на 2024 година Законопроектът на Движение за права и свободи е за надзор върху използването на дерогацията.

На съвещанието си енергийната комисия отхвърли от дневния ред разглеждането на други две точки, свързани с намаляването на цената на горивата. По предложение на ръководителя на комисията Делян Добрев и с претекста, че “с тематиката горива навлизаме в каша, от която не можем да излезем ”, комисията гласоподава отпадането на предложенията на “Продължаваме смяната ” (ПП) и ГЕРБ. Те ще бъдат прегледани на последващо съвещание на комисията.

По време на дебатите вицепремиерът Христо Алексиев , министърът на стопанската система Никола Стоянов и Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия споделиха, че е застрашена работата на рафинерията " Лукойл Нефтохим " в Бургас, в случай че се забрани износът на петролни артикули с генезис от Русия. Стойнев сподели, че партията му ще гласоподава срещу законопроекта.

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи сподели, че задачата на законопроекта е да се съблюдават разпоредбите.

“България получила дерогация за съветския нефт, с цел да може да обезпечи горива за вътрешния пазар, а не с тях да се търгува на открито ”, добави той.

Ивайло Мирчев от " Демократична България " (ДБ) сподели, че няма риск " Лукойл " да спре работа. Той добави, че Демократична България страната “да поеме действен надзор над рафинерията като обект от националната сигурност ”, с цел да може да се подсигурява нейната работа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР