Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на второ четене

...
Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на второ четене
Коментари Харесай

Комисията прие на второ четене и актуализацията на бюджета на НЗОК

Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри на второ четене актуализацията на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за 2021 година.

Бюджетът на Държавното публично обезпечаване (ДОО), признат от комисията малко по-рано през днешния ден, както и бюджетът на НЗОК, ще бъдат гледани в зала на изключително съвещание във вторник.

Актуализацията на бюджета е към 200 млн. лева в здравното министерство и към 134 млн. в НЗОК. Сега прибавиха още 4 млн. лева Това изясни зам. - здравният министър Димитър Петров , откакто актуализацията на бюджета на НЗОК беше призната.

" Ние ще предложим още 32 млн. лева на второ четене към бюджета за министерството - от тях към 24 млн. за закупуване на " Ремдесивир " и към 5-6 млн. за персонални защитни средства и настрана към 2 млн. за антигенни проби ", уточни Петров.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев изясни, че са се появили доста погрешни изказвания, свързани с методиката за заплащането на спомагателните средства за работещите на първа линия. 

" Методиката е подписана от БЛС и от надзорния съвет на НЗОК. Там са написани следните условия. Ако работите цялостен работен месец на цялостно работно време получавате 1000 лева Ако работите половин месец, получавате по-ниската сума. Това е за лекарите в болничната помощ ", изясни той.

Той посочи, че на съветник, извикан в коронавирус поделение му се зачита през целия ден, а не минути.

" Освен това предложенията за заплащанията идват от шефовете на лечебните заведения. НЗОК единствено ревизира дали са естествени изчисленията и да заплати съответната сума ", акцентира Салчев. 

Салчев сподели, че другата група лекари са общопрактикуващите.

" Има канара съгласно заболеваемостта каква сума да получават от тези 1000 лева Не са удовлетворени от тази канара, само че през днешния ден БЛС и надзорният съвет са влезнали в диалози и би трябвало да договорят нов вид канара ", сподели той.

Шефът на касата напомни, че при експертите в извънболничната помощ е било планувано към МЦ и ДКЦ-тата да се заплащат 30 000 лева, за така наречен триажни центрове.

" Ако се одобри методиката и се разреши те да диагностицират и лекуват леките и приблизително тежките случаи, тогава ще продължим със заплащането по 25 лева за два прегледа до 10 дни от експертите в ДКЦ-тата ", изясни Салчев. 
 Шефът на НЗОК: Всички пари за заетите на първа линия са изплатени Шефът на НЗОК: Всички пари за заетите на първа линия са изплатени
" Всички суми за заетите на първа линия в битката против ковид, са преведени от Здравната каса от януари досега. Всички остана...

Стана ясно, че огромна част от тези 200 млн. лева са трансфер към Касата за тези заплащания.

" Ние плащаме сходни суми на незабавните центрове и РЗИ-тата. Там от към 1 месец нещата са изчистени и няма проблеми. Имахме сходни осъществявания и там - някой беше заблуди незабавните центрове, че ще им изчисляваме надали не минутите за допир до коронавирус заболели. Такова нещо в методиката няма ", съобщи той и добави, че самите шефове на центровете са подивели личния състав по някакви аргументи. 

В отговор на въпрос зам. - министър Петров сподели, че в бюджета на министерството не са заложени пари за повече от 2 млн. ваксини. 

" Когато някой е поръчал съвсем 14 млн. ваксини и е договорил цена от 10 лева за слагане би трябвало да заложи в бюджета на личното си министерство тогава 140 млн. лева Тези пари не са заложени. Без актуализация ние освен не можем да създадем трансфер, само че и да платим на РЗИ-тата ", сподели той и добави, че същият проблем са имали и с " Ремдесивир " -а, за който са имали пари до юни месец. 

Той успокои, че към този момент всеки ден се получават колета от по 1700 бройки от медикамента и увери, че към този момент имаме ресурс от него.

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР