Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри предложението на служебния

...
Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри предложението на служебния
Коментари Харесай

Бюджетната комисия одобри предложението за удължаване на бюджета

Парламентарната комисия по бюджет и финанси утвърди предлагането на служебния кабинет за удължение на държавния бюджет през 2023 година. Това стана с гласовете на депутатите от ГЕРБ , Движение за права и свободи , Българска социалистическа партия и " Български напредък " .

Темата за бюджета към този момент беше разисквана на няколко срещи сред " Продължаваме промяната " (ПП), ГЕРБ и Българска социалистическа партия. ГЕРБ удължение на тазгодишния бюджет, с цел да няма предизборни обещания и разходи, а Политическа партия и Българска социалистическа партия и от служебния кабинет да внесе план за нов бюджет за 2023.

В четвъртък по време на срещата с ГЕРБ Българска социалистическа партия сподели, че в случай че не се предложи нов бюджет, би трябвало най-малко да се вкарат усъвършенствания в предлагането на държавното управление.

Финансовият министър Росица Велкова сподели на съвещанието на Комисията, че нов бюджет за 2023 година би трябвало да се внесе от постоянен кабинет и че с предлагането на служебното държавно управление заплащанията по всички съществуващи политики са обезпечени.

Асен Василев от " Продължаваме промяната " упрекна кабинета, че нарушава Закона за обществените финанси, като не внася бюджет на страната. Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС сподели, че с цел да се приготви бюджет, би трябвало да има тригодишна бюджетна прогноза.

Любомир Дацов от Фискалния съвет поддържа предлагането на властта за удължение на действието на бюджета. По думите му бюджетният недостиг тази година надали ще е повече от 1,5 на 100 през тази година.

По данни на Министерството на финансите към края на октомври дефицитът по Консолидираната фискална стратегия (разходите на обществената власт за една година) се чака да е 20 млн. лв..

До края на годината остават два месеца, като следва президентът Румен Радев да връчи първия мандат на ГЕРБ. До момента не е ясно дали те ще намерят съдружни сътрудници и по кое време ще се образува държавно управление, в случай че не съумеят. В този случай може и да не е допустимо постоянен кабинет да внесе нов бюджет в границите на календарната година.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР