Парламентарната група БСП за България още днес внася предложение за

...
Парламентарната група БСП за България още днес внася предложение за
Коментари Харесай

БСП иска замразяване на депутатските заплати

Парламентарната група " Българска социалистическа партия за България " още през днешния ден внася предложение за заледяване на депутатските заплати и премахването на признатото през вчерашния ден предложение за установяване на в допълнение заплащане в размер до 25%. Това разгласи на брифинг заместник-председателят на Народното събрание от квотата на левицата Кристиан Вигенин, заяви dir.bg.

Решението, препоръчано от " Демократична България " обаче беше не за нова опция за нарастване на парите им, а за таван за възнагражденията, които по устав могат да бъдат получавани при предпочитани за страната задания. И до момента имаше такава опция, само че без написан размер на бонусите.

Вигенин акцентира, че левицата не е подкрепила това решение и че с това изказване желаят да сложат завършек на спекулациите по тематиката.

" Не виждаме какви спомагателни хонорари би трябвало да имат народните представители за това, че си извършват функционалностите ", безапелационен бе той.

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов обаче го отвърна: " Това е нечиста сделка, грозна неистина, в противен случай - сътрудниците са предложили този текст да включва ограничавания до 25%, тъй като сега той може да включва всякаква сума. Това е изпитание да се ограничи размерът на спомагателните хонорари, а не е " Аууу, скандал! Въведоха си нови пари ". Ще предложим да отпадне този текст за възнагражденията на депутатите ".

" Няма никаква смяна с последните промени, които бяха признати през вчерашния ден в Народното събрание във възнагражденията на народните представители. Абсолютна неистина е, че заплатите на народните представители се покачват с 25% ", разяснява и депутатът от Движение за права и свободи доктор Хасан Адемов.

Той изясни, че в член 7,ал. 2 на Правилника за организацията и активността на Народното събрание написа, че депутатите могат да получават спомагателни хонорари при осъществяване на предпочитани за страната задания.

" Това значи, че народните представители при избрани условия, които са декларирани в този текст, могат да получат тези пари. От много години съм в Народното събрание, народни представители в никакъв случай по този ред не са получавали не 25% от горната страна, а една стотинка от горната страна ", сподели още той.

Кристиан Вигенин разгласи още, че Българска социалистическа партия ще изиска да отпадне и текстът, който сега съществува в правилника, с който заплатите на депутатите се актуализират на всеки три месеца.

От партията оферират за четвърти следващ път заплатите на депутатите да бъдат замразени на нивото на главното заплащане от последния месец на 44-ото Народно събрание.

От " Изправи се! Мутри вън! " пък предложиха заплатите на депутатите да бъдат мощно понижени, като базата за изчислението им да бъде понижена от 3 на 1 междинна работна заплата в публичния бранш в страната, което прави 1400 лева

" В изискванията на икономическа рецесия, когато жителите мизерстват и живеят в паника, бизнесът е на колене, не следва депутатите да получават заплати от по няколко хиляди лв.. Това ще е знак за жителите ", сподели Мая Манолова и настоя още съществено да бъдат орязани заплатите и на премиера, министрите, шефовете на организации и членовете на политическите кабинети, а спестените пари да бъдат ориентирани съм общественото министерство за персонални асистенти на хората с увреждания.

Основната заплата на депутатите през март стана 4884 лева Базата се дефинира въз основа на междинното заплащане в страната за тримесечие. Това значи, че в случай че има и 25% от горната страна от главната заплата, те биха вземали още 1221 лева или общо стават 6105 лева месечно.

По-рано през днешния ден, до момента в който обявяваше, че ГЕРБ ще върнат мандата за сформиране на държавно управление, обаче министър председателят в оставка Бойко Борисов разяснява, че взетото през вчерашния ден решение е порочна процедура: " Видях, че едни от първите решения на новите депутати е да си вдигнат заплатата на 10 000 лв.... ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР