Парите за ЦСКА са използвани и за имотни връткиАктиви за

...
Парите за ЦСКА са използвани и за имотни връткиАктиви за
Коментари Харесай

OpenLux: Милионите на Александър Томов в Люксембург – от Стивън Ло за ЦСКА - slava.bg

Парите за ЦСКА са употребявани и за имотни врътки

Активи за 6,1 милиона евро са съсредоточени във компанията “Лира Инвестмънт” (Lira Investments S.A.), чийто краен притежател е политикът Александър Томов . Фирмата е известна като някогашен притежател на акциите на ЦСКА и заемодател на клуба. Това се твърди в Захранването на люксембургските сметки е ставало с финансови инжекции за милиони от Томов. Пред Биволъ Александър Томов обясни, че парите идвали от заеми и възнаграждения получени от китайския милиардер Стивън Ло , който по този метод помагал на ЦСКА , само че след това Бойко Борисов го принудил да изостави клуба. Но с изключение на за финансиране на ЦСКА, люксембургската конструкция е служила и за имотни врътки в интерес на самия Томов, сподели нашето изследване.

Името на Александър Томов като действителен притежател, както и финансовата информация за “Лира Инвестмънтс” са в архива OpenLux – интернационално журналистическо следствие, което свързва данните за притежателите с данните за компаниите във Великото херцогство. В него вземат участие Le Monde, Suddeutsche Zeitung, Le Soir, OCCRP и други проверяващи медии в Европа, Африка, Съединени американски щати и Азия. Биволъ е българският сътрудник в плана.

За разлика от конституционния арбитър Константин Пенчев, първото българско обществено лице, разкрито от Биволъ в интернационалното следствие, Александър Томов разяснява драговолно информацията за люксембургската му компания.

“Лира не е офшорна компания – нито налозите там са по- ниски, нито аз се укривам като притежател. Създадох компанията, тъй като там комерсиалното право е по закон от преди 100 години – при пораждане на разногласия може да разгадавам на обикновено право, предвидимо законодателство” – изясни Томов за какво е предпочел точно тази данъчна дестинация.

Този ентусиазъм за бистрота обаче е неотдавна. В началото на милениума, макар обществения си ангажимент към ЦСКА, Томов се крие зад подставени лица и не се заявява като краен притежател на “Лира Инвестмънт”, която държи.

Това се вижда и в българския Търговски указател където компанията “Лира Инвестмънтс” по документи няма нищо общо с
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР