Париж. Словесната война между ЕС и Великобритания за ваксини ескалира,

...
Париж. Словесната война между ЕС и Великобритания за ваксини ескалира,
Коментари Харесай

The Guardian: Франция предупреди, че няма да допусне ЕС да бъде изнудван от AstraZeneca

Париж. Словесната война сред Европейски Съюз и Англия за ваксини ескалира, откакто френският външен министър Жан-Ив льо Дриан съобщи, че Франция ще се бори да обезпечи втора доза за своите жители и че Брюксел няма да бъде „ изнудван “ да изнася дози, до момента в който не се реши казуса, написа английският вестник The Guardian .

Льо Дриан, непосредствен политически съдружник на френския президент Еманюел Макрон, твърди, че триумфът на Обединеното кралство е построен върху обезпечаването на имунизация с най-малко една доза, без да е обезпечил вторите дози, нужни за цялостна имунизация.

Намесата му пристигна, когато Европейски Съюз и Обединеното кралство се намират в тежки договаряния за ориста на имунизацията на AstraZeneca, създадени във фабрика в Нидерландия, за която и двете страни претендират. Източници споделиха, че макар помирителния език по-рано през седмицата за намирането на решение двете страни мъчно намират общ език.

В изявление за радио FranceInfo Льо Дриан съобщи, че Европейски Съюз не би трябвало да губи от дозите, с цел да помогне на Англия за личния й проблем. Представители на Европейски Съюз и политици от най-голям сан неведнъж са заявявали, че ще блокират всяко искане за експорт от страна на AstraZeneca.

„ Обединеното кралство се гордее, че е ваксинирало доста хора с първата доза, само че те ще имат проблем с втората доза “, сподели Льо Дриан. „ А ние сме изцяло имунизирани с две дози, а не с една. Днес имаме същия брой изцяло имунизирани хора във Франция и Обединеното кралство.

„ Трябва да се намерят способи на съдействие с Обединеното кралство, тъй че AstraZeneca да извърши подписаните си задължения към Европейски Съюз, само че не можем да приемем какъвто и да е тип изнудване. Англия упорства за първата доза, знаейки, че ще има проблеми с втората Европа не би трябвало да заплаща цената за тази политика. "

Френското държавно управление не отговори на претенции за доказателства за изказванието на Льо Дриан

Тиери Бретон, комисар на Европейски Съюз за вътрешния пазар, на който е поверена отговорността за увеличение на производството на ваксини, също предизвести в петък: „ Разполагаме с инструментите и ще се погрижим всичко да остане в Европа, до момента в който компанията не се върне към съблюдаване на уговорките си. “

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР