Париж и София унижават и шиканират Северна Македания - коментатори

...
Париж и София унижават и шиканират Северна Македания - коментатори
Коментари Харесай

Медии: България унижава и шиканира Северна Македония


Париж и София унижават и шиканират Северна Македания - коментатори от разнообразни интернационалните медии приказват още за българо-френски фокуси, за измамлив триумф, български мобинг и даже за неуспех. Ето още цитати.

" Вето след ветото " - по този начин е озаглавил своя обстоен разбор балканският експерт на немския „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “ Михаел Мартенс. Той се отнася скептично към по този начин наречения „ френски проект “ за повдигане на. Мартенс апропо написа: „ Софийската маневра наподобява по-скоро на някакъв българо-френски фокус, който ще разреши на България да се прибере на завет, а на Франция да приключи своето европредседателство най-малко с привидността за някакъв триумф на политиката за разширение към Западните Балкани “.

" Френският проект взима поради националистически условия "

Обширният разбор от Аделхайд Вьолфл в австрийския „ Дер Щандарт “ също сервира доста сериозна позиция към френското предложение и към българските условия по отношение на Северна Македония. Авторката цитира гневна имитация в Туитър на американската политоложка Ясмин Муянович: „ Ден откакто Европейски Съюз сподели на задачите Западни Балкани, че могат да вървят по дяволите, Париж и София отделиха още малко време, с цел да продължат да унижават и шиканират Северна Македония. Европейски Съюз към този момент не е съюз на полезностите и правилата “.

Авторката на публикацията счита, че френският проект е извънредно спорен и предвижда, че политическата цена за демокрацията и върховенството на закона както в България, по този начин и в Северна Македония ще бъде доста висока, а откритото „ решение “ опонира на европейските полезности. Тя написа, че френският проект взима поради националистическите условия на България и праща топката в полето на Скопие, само че там няма по какъв начин да я отиграят, тъй като опозицията няма да одобри промени в конституцията.

Австрийският вестник дава думата на някогашния македонски външен министър Никола Димитров, който апропо споделя: „ С изключение на комисар Вархели, през последните години всички в Европейски Съюз възразяваха против това в процеса на присъединение да се вкарват двустранни тематики, отнасящи се до историята или идентичността. Това се счита за „ кутията на Пандора “. (…) „ При настоящето предложение обаче българското несъгласие за пръв път се укрепва от Европейски Съюз, като в процеса на присъединение се вкарва исторически и идентичностен мобинг, за който София крепко държи мотивите в ръка. (…) Това не е решение на двустранен проблем. Резултатът ще бъде един непосилен неуспех “.

" Бойко Борисов още веднъж може да влезе в сметките "

В публикацията става дума и за сполучливия избор на съмнение против държавното управление на Кирил Петков в София, като авторката счита, че в този момент кормилото още веднъж попада в ръцете на някогашния министър председател Бойко Борисов. Подобно съмнение изрича и Тобиас Цик в немският вестник „ Зюддойче Цайтунг “. В публикацията му под заглавие „ Български шахматни ходове “ апропо четем:

„ Между София и Брюксел се усилват сигналите, че “. След като споделя в резюме за слуховете към вероятното отдръпване на Борисов, опровергани от него самия, създателят написа, че някогашният министър председател има няколко мотива за положително самочувствие, измежду които са рухването на кабинета „ Петков “ и похвалите, които получи от ЕНП поради позицията на ГЕРБ по европреговорите със Северна Македония. В публикацията в резюме се обобщават политическите събития в София от последните дни, а в края ѝ създателят написа:

„ През 2021 година Борисов изгуби властта след всеобщи митинги против корупцията, в този момент обаче той блесна пред своите сътрудници от Европейски Съюз като човек, който раздвижва процесите, свързани със Западните Балкани. И вътрешнополитически той успокои националистите, които смятаха, че безусловното повдигане на ветото против Северна Македония е равнозначно на „ национално изменничество “. Всички тези предпоставки въобще не са толкоз неподходящи за очакванията на Борисов скоро още веднъж да оглави държавна коалиция в България. “

" Правителство, което се опита да дръпне страната напред "

И в разбора на Арет Демирджи, който преди време беше представител на немската демократична фондация „ Науман “ в София, също става дума за политическите разновидности в България сега: „ Призрак броди из България, призракът на предварителните избори. Ако през идващите седмици не се образува държавно управление със свое болшинство, през септември българите отново ще би трябвало да вървят до урните. (…) Вотът на съмнение смъкна едно реформаторско държавно управление, което за късото си битие и макар всички компликации и различия сред съдружните сътрудници въпреки всичко се опита да дръпне страната напред, да се пребори против хроничната корупция, да разбие мафиотските структури най-много в правосъдната система и да уреди противоречивите въпроси със прилежаща Северна Македония. Но опозиционните партии водеха явна политика на обструкции, считат демократични наблюдаващи от лагера на реформаторите. Според тях посягане против напредъка е фактът, че старите партии смъкнаха държавното управление благодарение на десни екстремисти. “

" Пробив с необикновен персонален ангажимент на младия министър председател "

И най-после един откъс от австрийския канцлер Карл Нихамер, който насочва поради неговата храброст. Пред общественоправната радио-телевизионна мрежа ARD той споделя: „ Беше значим пробив с необикновен персонален ангажимент от страна на младия министър председател, който опита всичко, с цел да не блокира една страна от Европейски Съюз процеса по присъединението на Северна Македония и Албания “.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР