Пари от авансовите плащания за магистрала Хемус са стигнали до

...
Пари от авансовите плащания за магистрала Хемус са стигнали до
Коментари Харесай

Държавата плаща без да строи: Хемус вече е погълнала 1.145 млрд. лв.

Пари от предплатените заплащания за автомагистрала " Хемус " са стигнали до сметки на " кухи компании ", изтеглени са кеш и са отнесени в сакове и чували. Това разгласи служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков при започване на ноември 2021 година на конференция. Тогава той посочи, че по този начин са усвоени 60 млн. лева, като вредата за страната единствено от Данък добавена стойност е 20 млн. лева, Притеснителното изявление на Рашков след това докара до интервенция на прокуратурата и упрекнати лица, само че за хода на следствието прокуратурата мълчи. " Хемус " остава непостроена, а средствата, платени за нея, са внушителни.

Пари от предплатените заплащания за автомагистрала " Хемус " са стигнали до сметки на " кухи компании ", изтеглени са кеш и са отнесени в сакове и чували. Това разгласи служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков при започване на ноември 2021 година на конференция. Тогава той посочи, че по този начин са усвоени 60 млн. лева, като вредата за страната единствено от Данък добавена стойност е 20 млн. лева,

Притеснителното изявление на Рашков след това докара до интервенция на прокуратурата и упрекнати лица, само че за хода на следствието прокуратурата мълчи. " Хемус " остава непостроена, а средствата, платени за нея, са внушителни.

Малко над четири години след подписването за създаване на автомагистралата и три години след сключването на втория, " Капитал " изиска информация по Закона за достъп до социална информация какъв брой пари са платени към този момент по тях.

Данните демонстрират, че дотук са платени 1.145 милиарда лева от общо 3.28 милиарда лева обща стойност на двата контракта за " Хемус ". Нито един километър от общо 224 не е пуснат за придвижване.
Реклама
Причините са доста, само че измежду тях е и фактът, че за повече от половината от този сектор процедурите по екооценката (ОВОС), отчуждаването и проектирането не са приключени и строителството не може да стартира.

Важно конкретизиране е, че това са парите, които Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) заплаща на държавното сдружение " Автомагистрали ". Колко и къде отиват тези пари по-късно е малко по-сложен въпрос и постоянно бива заобиколен с оправданието " комерсиална загадка ".

На процедура огромните задатъци. При инхаус договорите (т.нар. вътрешно възлагане без конкурс) определеният реализатор няма право на подизпълнители. Под прикритието на контракти за доставки на материали или наем на машини обаче, частни компании правят работата, която би трябвало да свърши страната.
Къде, какъв брой и по какъв начин
За първите три лота, които са с дължина 52 км и стигат от Боаза до Плевен, към април тази година
Реклама
са изплатени 350.9 млн. лева с Данък добавена стойност. От тези пари 279 млн. лева са " приспаднати задатъци " - т.е. за тази сума е свършена работа, строителят е показал документ за осъществена активност и на процедура тя към този момент не е " задатък ". В контракта на " Автомагистрали " с АПИ няма съответна информация какъв брой тъкмо е предварителната стойност на обособените лотове.

Следващите 82 км до Път I-5 Русе - Велико Търново са коствали на страната 316 млн. лева до тук, като от тях приспадният задатък е едвам 7.6 млн. лева

Именно на този сектор Реално от трите лота, на които е разграничен секторът, наподобява, че лот 6 е най-близо до строителство, само че пък той се намира по средата на трасе с проблеми и даже да се приключи, ще бъде просто остров.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР