Папа Франциск ръкоположи днес 13 нови кардинали, включително първи афроамериканец

...
Папа Франциск ръкоположи днес 13 нови кардинали, включително първи афроамериканец
Коментари Харесай

Папа Франциск ръкоположи 13 нови кардинали

Папа Франциск ръкоположи през днешния ден 13 нови кардинали, в това число първи афроамериканец на високия ранг, съобщи Асошиейтед прес.

Церемонията бе мощно белязана от пандемията от ковид - двама от кардиналите си останаха вкъщи, останалите се отхвърлиха от нормалните за сходен случай празненства, а базиликата " Свети Петър " бе на процедура празна, напомня Българска телеграфна агенция.

Присъстващите кардинали носеха маски по време на службата и бяха настанени в обособени столове, сложени на разстояние един от различен. Папата както нормално беше без маска, само че като цяло поддържаше отдалеченост от останалите присъстващи.

Снимка: БГНЕС  Папа Франциск ръкоположи 13 нови кардинали (СНИМКИ)

Церемонията, наречена консистория, е седмата в понтификата на Франциск и още веднъж отрази напъните на папата аржентинец да назначава кардинали от места, където такива до момента не е имало, или духовници, на чиято работа желае да отдаде респект. За първи път да вземем за пример свои кардинали имат Бруней и Руанда.

Девет от новоназначените кардинали са на възраст под 80 години и могат да вземат участие в конклав за избор на нов папа.

Досегашният архиепископ на Вашингтон, окръг Колумбия, Уилтън Грегъри стана първият кардинал афроамериканец. Преди церемонията той сподели пред АП, че назначението му е самопризнание за чернокожите католици в Съединени американски щати, за наследството на религия и лоялност, което те съставляват.
Снимка: БГНЕС  Папа Франциск ръкоположи 13 нови кардинали (СНИМКИ)

Друго предопределение, алегорично за устрема към обществена правдивост, е това на пенсионирания архиепископ на Чиапас, Мексико, Фелипе Арисменди Ескивел, който пази правата на коренното население на Мексико и застана отпред на напъните Библията и литургийните текстове да бъдат преведени на локалните езици.

Папа Франциск посети Чиапас през 2016 година и от дълго време се бори за правата на коренното население.
Новите кардинали и останалите лица, пристигнали в Рим за церемонията, трябваше да останат под карантина 10 дни съгласно условията на Ватикана в папския хотел, където ястията им се носеха по стаите. Контактът им с външния свят се извършваше посредством платформата " Зуум ", а новите червени плебеи бяха доставени персонално от фамозните шивачи на Рим.
Снимка: БГНЕС  Папа Франциск ръкоположи 13 нови кардинали (СНИМКИ)

Обикновено консисториите са съпроводени от голям брой празненства, като многочислените присъстващи с дни вземат участие в приеми, литургии и вечери, отдадени на новите кардинали и техните другари.

Вместо нормалните хиляди посетители обаче тази година в " Свети Петър " бяха позволени единствено по 10 посетители за всеки кардинал.
Снимка: БГНЕС  Папа Франциск ръкоположи 13 нови кардинали (СНИМКИ)

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР