Папа Франциск каза в публикувано днес интервю, че е поискал

...
Папа Франциск каза в публикувано днес интервю, че е поискал
Коментари Харесай

Папата е поискал среща с Путин заради войната в Украйна, но отговор няма

Папа Франциск сподели в оповестено през днешния ден изявление, че е изискал среща в Москва с съветския президент Владимир Путин, с цел да се опита да спре войната в Украйна, само че не е получил отговор, заяви Ройтерс.

Пред италианския вестник " Кориере каузи сера " папата сподели също, че патриарх Кирил на Руската православна черква, който поддържа войната, не може да се трансформира в министрант на Путин, употребявайки дума, с която се назовават момчетата, които прислужват по време на литургия и биват наричани и " прислужници при олтара ".

Франциск, който направи невиждано посещаване в съветското посолство, когато войната стартира, съобщи пред вестника, че към три седмици след началото на спора той е изискал от висшия посланик на Ватикана да изпрати обръщение до Путин. Посланието беше, " че съм подготвен да отида в Москва. Разбира се, беше належащо водачът на Кремъл да разреши това. Все още не сме получили отговор и продължаваме да настояваме ". " Опасявам се, че Путин не може и не желае да да има тази среща в този миг. Но по какъв начин да не спреш толкоз доста свирепост? ", прибавя папата.

Досега Франциск не беше споменавал обществено категорично Русия или Путин след началото на нашествието на 24 февруари. Той обаче не остави подозрение коя страна в спора подлага на критика, като употребява термини като неоправдана експанзия и инвазия и изрази страдание за жестокостите, на които са подложени цивилните, отбелязва Ройтерс.

Запитан дали ще пътува до украинската столица Киев, което Франциск предишния месец загатна като допустимо, той отговори, че към този момент няма да го стори. " Първо би трябвало да отида в Москва, първо би трябвало да се срещна с Путин... Правя каквото мога. Нека Путин единствено отвори вратата ", сподели той.

Войната в Украйна обтегна връзките сред Ватикана и Руската православна черква и провокира ерес измежду православните християни по света. На 11 април Ройтерс заяви, че Ватиканът е обмислял да удължи с един ден пътуването на папата до Ливан на 12-13 юни, с цел да може да се срещне с Кирил на 14 юни в Йерусалим. По-късно обаче Франциск реши да не се среща с патриарха. В изявлението папата сподели, че когато е имал 40-минутен видеоразговор с Кирил на 16 март, патриархът е прекарал половината от времето, четейки от лист хартия " всички оправдания за войната ".

Москва разказва дейностите си в Украйна като " специфична интервенция " за демилитаризация и " денацификация " на прилежащата страна. Кирил вижда войната като отбрана против Запада, който съгласно него е декадентен, изключително с отношението си към хомосексуализма.

" Ние (папата и Кирил) сме пастири на едни и същи рожби Божии. Ето за какво би трябвало да търсим пътищата на мира, да прекратим стрелбата на оръжията. Патриархът не може да се трансформира в лакей при олтара на Путин ", споделя Франциск.

Папата също по този начин съобщи, че когато се е срещнал с Виктор Орбан на 21 април, унгарският министър председател му е споделил, че " руснаците имат проект, че всичко ще завърши на 9 май ", когато Русия празнува успеха си над нацизма. Руският външен министър Сергей Лавров съобщи обаче тези дни, че военните дейности на Москва в Украйна няма да са свързани с тази дата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР