Паниката от нарастващия брой случаи на нападения от дървеници обхвана

...
Паниката от нарастващия брой случаи на нападения от дървеници обхвана
Коментари Харесай

Паника в Париж заради нападения от дървеници: Как да държим буболечките далеч от дома си

Паниката от възходящия брой случаи на набези от дървеници обхвана Париж, заяви Би Би Си. Това повдигна въпроси за здравето и сигурността по време на Олимпийските игри следващата година.

През последните седмици броят на видяните дървеници се е нараснал, като наклонността е от няколко години. Съобщава се за непотвърдени наблюдения на насекомото в киносалони, а има и изказвания, че хора са били ухапани във влакове.



Дойче Веле оповестява повече за едно от най-лошите неща, свързани с дървениците.



Getty Images

Имате ужилване, което наподобява най-малко малко по-различно от типичното захапване от комар? Възможно е да са дървеници? Какво ще кажете за някои необичайно линейно изглеждащи пъпки? Може да са дървеници! Намерили сте някакво неидентифицирано насекомо на пода в жилището си? Имате го - дървеници, написа Дойче Веле.

Дървениците са били постоянно срещани при започване на 20-и век, преди да изчезнат за десетилетия. Но от края на 90-те години на предишния век дървениците се завръщат. Те са на всички места - освен в мръсните хостели, само че и в първокласните хотелски жилища, по използваните мебели, които купувате от eBay, както и в куфара, който стои до вашия в багажното поделение на самолета. А оттова ще влязат и в жилището ви.

Пазете се от супер дървениците

" Има доста доказателства, които сочат, че през последните 10 години броят им се е нараснал експоненциално ", споделя Хедър Линч, професор по обществена работа в Каледонския университет в Глазгоу, която е изследвала дървениците. Клаудия Касиг от немската компания за заличаване на дървеници JamiroTec счита, че броят им се е нараснал с 4000 до 6000 % през последните 10 години.

Според Линч аргументите за това са няколко. Пътуванията са станали по-достъпни, тъй че от ден на ден хора летят със аероплан, отсядат в хотели и по този метод могат да популяризират дървеници. Но откривателят също по този начин предизвестява, че от ден на ден типове дървеници са станали устойчиви на химикалите, употребявани за битка с тях.

" Супер дървеници " - по този начин Линч назовава по-силните и устойчиви паразити

Сега евентуално се чудите по какъв начин да ревизирате двойно и тройно за тези паразити. Разбира се, самите ухапвания, които се появяват на линейни групи от към три дребни ранички, са показателни. Но по чаршафите ще откриете и капки кръв и дребни черни петна от местата, където буболечките са се хранили с вас. (Да, звучи гадно, само че това е суровата истина.)

Махнете чаршафите, проверете матрака и, което е най-важно, повдигнете го и проверете и изпод - там евентуално ще видите дребните кафяви буболечки с овална форма. Те са дълги единствено към 4,5 милиметра.

Какво вършат унищожителите, с цел да освободят мястото ви от вредителите? Не всички употребяват отрова. “Доставяме съоръжение и затопляме къщата или жилището на клиента до 60-70 градуса по Целзий ”, споделя Касиг. Тя е управител в JamiroTec, компания за заличаване на птици в северния немски град Бремен. " Това води до повишение на вътрешната температура на дървениците до 48 градуса, при което протеините в тях се унищожават и те умират. "

Касиг изяснява, че те употребяват отрова по " изходните пътища " на дървениците, с цел да се опитат да подсигуряват, че допустимо минимум от тях ще се измъкнат. В JamiroTec работят също по този начин куче, което надушва дървеници, Джамиро, и по-малък възпитаник, Рамирес. Въпреки това дървениците не всеки път се хващат от първия опит.

" Борбата с тях е извънредно сложна. Скриват се в електрическите контакти, ключове и зад дъските. Седят в преносимия компютър ви, във фотоапарата ви или в онази дебела книга в дъното на купчината ", споделя Касиг. " И могат да оцелеят съвсем една година, без да се хранят. "

Буболечките могат също по този начин да снасят яйцата си в някое от тези скрити места. Така че може да си мислите, че сте се справили - и тогава оживелите паразити или новите, които са се излюпили по-късно, да се появят след месеци на мира.

Как да държим буболечките надалеч

Най-добрият метод да избегнете всичко това е да предотвратите появяването на дървеници в жилището си. Да. Когато пътувате, в случай че е допустимо, сложете багажа си във ваната на стаята, незабавно щом влезете. Дървениците не могат да се покатерят по гладките стени. Проверявайте под матрака и към таблата за разграничителни черни петна или буболечки. По време на престоя си се уверете, че мръсното ви долни дрехи “не се разхожда из стаята ”. Ново изследване на университета в Шефилд, Англия, демонстрира, че дървениците са изключително привлечени от миризмата на мръсно долни дрехи.

Когато се върнете вкъщи, най-хубавото, което можете да извършите, е да поставите всичко, с което сте пътували, във фризера и да го оставите там за 48 часа. Предполага се, че изпирането на облеклата при 60 градуса по Целзий също ще убие дървениците, само че Касиг предизвестява, че това не всеки път прави работа.

" Ефективните перални машини през днешния ден доближават 60 градуса единствено за няколко минути, тъй че някои буболечки могат да оцелеят. "

Един кръг в сушилнята би трябвало да убие и последните останали буболечки (но, несъмнено, не всички облекла могат да отидат в сушилнята).

На летището във Франкфурт багажът ви може да бъде тестван за дървеници от екип от кучета, които ги дебнат. Това е първото летище в Германия, което предлага тази услуга, и за нея би трябвало да се запишете авансово, като цената ѝ е към 100 евро, отбелязва Дойче Веле. Но това въпреки всичко е доста по-евтино, в сравнение с да се справяте с паразитите, откакто те се появят в жилището ви - и ще ви спести цялата драма и главоболия, които идват с това.

Ако не пътувате през Франкфурт, не забравяйте да ревизирате леглата си, да спите умерено и да не позволявате на дървениците да ви ухапят.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР