Пандемията все още не си е отишла, като продължават да

...
Пандемията все още не си е отишла, като продължават да
Коментари Харесай

Д-р Петър Калайджиев: Поскъпването на живота е по- голям удар за болниците от пандемията


" Пандемията към момента не си е отишла, като не престават да постъпват пациенти по няколко дневно, само че на първо място възрастни хора над 70 години с хронични болести. Определено няма млади пациенти, което наблюдавахме при Делта разновидността, само че при тези възрастни пациенти грижата е в пъти по-голяма ", сподели за БНР доктор Петър Калайджиев, началник на Covid отделението за неусложнени пациенти в УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ " , кардиолог по компетентност.

Д- р Калайджиев е доктор на първата линия в болничното заведение от началото на пандемията. Очаква с неспокойствие да се върне остарелият метод на работа по отделенията.

" Постъпващите в този момент са най-много неимунизираните . И тъй като са възрастни, те подлежат на прецизен мониторинг, като внимаваме за дихателната функционалност , защото утежняването при възрастните относително бързо и има потребност да се реагира за минути. За жал това са хора, при които затрудненията са чести и при тях симптоматичната терапия не оказва помощ. Независимо, че и симптоматично ги лекуваме.

Не се включва и лекуването с моноклонални антитела , тъй като се потвърди, че те при Омикрон разновидността не оказват помощ, по тази причина ги лекуваме с антикуагуланти.

Covid не е единствено инфекциозно заболяване . То води и до систематични нарушавания в кръвообращението, на мозъчната функционалност, на сърцето, на бъбреците, визира целият организъм.

Следим прецизно трендовете в медицината. При пациенти с Омикрон даже в ранен етап не прилагаме моноклоналните антитела, тъй като те са основани за характерния спайк протеин при Делта разновидността. Затова се връщаме към лечението и с кортикостероиди, и антибиотично лекуване , където е належащо. За да не се получи бактериална пневмония при възрастните хора, а също и следенето на дихателната непълнота и прибавянето на О2.



Да, има случаи след неколкократна приложимост на антибиотици, да се стигне до по-специфични болести - като тежки затруднения на гастроинтестинален тракт, червата, профузни диарии, гадене, повръщане, поради убиването на микрофлората ни, която защищава червата ни и целият ни организъм. Затова при потреблението на антибиотици, незабавно се изписва приемането и на пробиотик .

А в болнични условия се вършат спомагателни проучвания , с цел да се откри типа бактерия или друго ", разясни още доктор Калайджиев.

Украински жители, бягащи от войната,  към този момент не са лекувани в болничното заведение.

По думите му отпадането на зеления документ е добра стъпка в този момент, най-много поради това, че той не беше добре употребен като форма у нас.

" Неговата цел беше по-лесната опция да се разделят групите на неимунизираните, преболедуваните, имунизираните, да се насочи вниманието на хората, които не са имунизирани, че зеленият документ не е просто вход за мола ....а че носи спокойствието, че даже да се заразим с следващ вид, ние ще го прекараме по-леко.



А пандемията не е изчезнала. Носенето на маски и дистанцията на закрити публични места, в градския превоз би трябвало да остане най-малко още известно време ", съобщи още кардиологът. И добави:

" Вирусът мутира, когато човек не е здрав, а когато боледува - тогава той се дели многомилионно. Отпадането на ограниченията ще докара респираторните болести ", сподели още доктор Калайджиев.

Според него едвам откакто излязат клиничните изследвания за изгодите от четвърта доза ваксина , може да се каже дали и при кои хора да се сложи.



" Пандемията обаче не беше подобен удар за лечебните заведения, както е скокът на цените сега . Затова повишение на цените на клиничните пътеки е извънредно неотложно, както упорстват от болничните асоциации. Категорично би трябвало да има такава нарастване даже на 100 % и сме закъснели, тъй като медицинският личен състав е с обидно ниско възнаграждение . А медицинските сестри напущат и отиват на други работни места. Ако цените в магазина са нарастнали, то цените в медицината са в пъти по-високи към този момент.

Университетската клиника, каквато е нашата болница, е на върха на пирамидата. И с цел да изпълняваме нашите високи пълномощия, би трябвало да имаме и подобен първокласен и добре обезщетен личен състав ", заключи за БНР доктор Петър Калайджиев, началник на Covid отделението за неусложнени пациенти в УМБАЛ " Царица Йоанна- ИСУЛ " .

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР