Пандемията ускори престъпленията с криптовалути, отчитат анализатори(снимка: CC0 Public Domain) Престъпниците

...
Пандемията ускори престъпленията с криптовалути, отчитат анализатори(снимка: CC0 Public Domain)
Престъпниците
Коментари Харесай

Престъпници използват все по-ловко криптовалути за пране на пари


Пандемията форсира закононарушенията с криптовалути, регистрират анализатори
(снимка: CC0 Public Domain)

Престъпниците стават все по-ловки и умели в потреблението на криптовалути за пране на пари. Стотици милиони долари мръсни пари са минали предходната година през цифрови портфейли, позволявайки на потребителите да прикрият следите си, съгласно анализаторите от Elliptic.

Най-малко 13% от всички доходи от закононарушения, минали под формата на биткойн валута през 2020 година, са придвижени посредством частни портфейли – способ, който затруднява следенето на транзакциите с криптовалути. Това е много повече по отношение на 2% през 2019 година, съгласно изследване на криминалистическата компания за цифрови валути.

„ Налице е преход към осъществяване на закононарушения в киберпространството, като придобиване на криптовалути за пране на пари… и пандемията форсира тази наклонност ”, разяснява Сантяго Нието, началник на звеното за финансово разузнаване (UIF) на мексиканското министерство на финансите, представен от.

Наскоро в страната се разчу за ареста на Игнасио Сантойо – прочут трафикант на бели робини в Латинска Америка, който бе публикуван не от някоя от своите жертви, а точно от придвижването на криптовалутите, с които се е опитал да прикрие следите си.

Въпреки че транзакциите с криптовалута са псевдонимни, те се записват в обществен указател, което улеснява следенето на паричните потоци. През последното десетилетие нарушителите се научиха да употребяват тази техника, само че и на противозаконната активност посредством блокчейн.

Ситуацията може да се облекчи или усложни от разнообразни закони, които. Така да вземем за пример, мексиканският закон изисква всички регистрирани платформи за търговия с криптовалути да регистрират прехвърляния над 56 000 песо (2 830 долара). Именно, придвижвани през тържища за криптовалути, са издали Сантойо, което е помогнало на локалните управляващи да го заловят.
още по тематиката
Ситуацията слага на дневен ред въпроса за отговорността на операторите на тържища за критовалути като организации, които на процедура подкрепят прането на пари. Някои от тях към този момент вкарват „ прагове ” за транзакции, сходно на лимитите за банкови преводи, които задействат „ алена лампа ” за инспекция за незаконна активност.

За момента обаче опциите за пране на пари са повече от средствата, с които управляващите могат да разчитат за следене на незаконна активност. Частните портфейли, които биват няколко типа, комбинират, смесват и анонимизират транзакциите с криптовалута, което прави комплицирано следенето на придвижването на койните.

„ Това прави на практика невероятно следенето на средствата, изключително в случай че правите поредност от транзакции посредством частни портфейли ”, споделя доктор Том Робинсън, основен академик в Elliptic. „ Това е огромно предизвикателство за правоприлагащите органи. Методът значи, че те евентуално са в задънена улица ”.

Изследването на Elliptic също по този начин разказва потреблението на децентрализирани тържища – платформи, които не се ръководят от съответна компания – за пране на средства. Това в допълнение усложнява работата на следователите, които и без друго са претрупани и фрустрирани от напрежението при следене на съмнителните придвижвания из тържищата за криптовалути.

Наред с това постоянно се оказва, че от даден регион употребява биткойн тържища от „ другия завършек на света ”, което задължава следователите да търсят способи за трансрегионално и трансгранично съдействие – а това доста забавя и усложнява работата им.

Въпреки че общият размер на противозаконната активност, скрита посредством крипто-активи, се е нараснал в безусловно изражение през последните години, той към момента съставлява по-малко от 1% от всички цифрови транзакции, съгласно Elliptic.

Все отново управляващите признават, че транснационалните престъпни организации (ТКО) от ден на ден употребяват виртуални валути поради опцията за анонимизиране и прикриване, както и поради скоростта на транзакциите, споделя Майкъл Милър от щатската организация за битка с опиатите. „ Има съображение да се има вяра, че потреблението на виртуални валути от ТКО единствено ще нараства с течение на времето ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР