Пандемията си отиде и българите забравиха здравеопазването. COVID-19 не извади

...
Пандемията си отиде и българите забравиха здравеопазването. COVID-19 не извади
Коментари Харесай

Z-Каст 155: Защо забравихме здравеопазването?

Пандемията си отиде и българите не помниха опазването на здравето. COVID-19 не извади на бял свят проблемите на българската здравна система - и преди ги знаехме. Но те останаха на заден декор в последните две години измежду низ от политически рецесии.

А в този момент ни заплашва и нова зараза - от коклюш. Но не желаят да я разгласят за такава. А повода за нея - спадът във имунизирането, не против Коронавирус, против всичко.

По тематиката в Z-Каст ни гостува Катя Панева, депутат от ПП-ДБ и член на здравната комисия в Народното събрание. Според нея казусът със спада на имунизацията е още отпреди пандемията.

" Всичко това, което се случи около Коронавирус - по какъв начин антиваксърите излязоха напред и убедиха хората, че надали не ги чипират. И всичко това по някакъв метод способства още малко към недоверието, което хората имат към опазването на здравето. Затова една част от майките отхвърлят да имунизират децата си ", съобщи тя.

Трябва да се вършат нови осведомителни акции за имунизиране, само че след съществени изследвания - тъй че да се таргетират тези групи от хора, които най-вече се съмняват, счита Панева.

Според нея сме стигнали в " пика на недоверието " освен поради проблемите на опазването на здравето, а недоверието към всичко и всички.

" Медицината и опазването на здравето да бъдат обърнати към действителните проблеми на хората - да понижим тежестта в лечебните заведения, да има предварителна защита, промоция на здравето.

Така можем да покажем, че се грижим за тяхното опазване на здравето. Трябва обществените средства да бъдат изразходвани за хората, за тяхното здраве. "

Защо аптеките и НЗОК са " на нож "? Твърде бързо ли вкарваме електронното опазване на здравето? 

Как се харчат обществените пари за здраве и за медикаменти?

Какво ще вършим, в случай че останем без достатъчно лекари и медсестри? Стимулираме ли младежите да изберат медицината с махане на таксите в университетите?

Ще има ли консенсус за опазването на здравето в идващия парламент?

Отговора на тези и доста други въпроси - гледайте и чуйте в новия Z-Каст:



Слушайте Z-Каст и в платформите, , , .
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР