Пандемията от коронавирус поставя на изпитания силата на НАТО, но

...
Пандемията от коронавирус поставя на изпитания силата на НАТО, но
Коментари Харесай

Коронавирусът поставя на изпитание НАТО, алиансът ще победи пандемията

Пандемията от ковид слага на тествания силата на НАТО, само че алиансът ще резервира способността си да организира своите задачи. Това съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, представяйки своя годишен отчет за положението на НАТО през 2019 година

„ Коронавирус беше открит на някои наши чиновници, някои учения са модифицирани или анулирани. Но това не се отразява на способността на НАТО да организира своите интервенции. Пандемията изпитва силата на НАТО, само че ние ще я победим “, акцентира той.
Генералният секретар акцентира, че НАТО подхваща всички нужни ограничения за ограничението на разпространяването на вируса. „ НАТО подхваща нужните ограничения, с цел да ограничи разпространяването на вируса и да продължи нашата работа за обезпечаване на сигурността на нашите съдружници. Първостепенно за нас е здравето на нашия личен състав “, означи той.
Сред ограниченията за отбрана на чиновниците от ковид Столтенберг уточни и провеждането на днешната конференция, която е проведена онлайн. На нея не участват публицисти, те задават въпросите си по Скайп, откакто авансово са се записали в пресслужбата на НАТО.

Ученията на алианс

Столтенберг означи, че алиансът е преразгледал цялата стратегия на своите учения по отношение на пандемията от ковид. „ Отменихме редица учения, отложихме или променихме формата на други “, уточни той. Столтенберг акцентира, че най-големите през тази година стратегически учения Defender 2020 „ не са анулирани, а е бил преразгледан техния формат и скъсен мащаба им “.
По-рано Съединени американски щати обявиха, че няма да изпращат свои войски в Европа за тези маневри.

Среща на външните министри от НАТО

Алиансът възнамерява да провежда среща на външните министри на страните-членки при започване на април, обаче за момента не е взето решение за формата на нейното осъществяване в изискванията на пандемия от ковид, посочи Столтенберг.
„ Възнамеряваме да проведем срещата на външните министри при започване на април, само че окончателното решение към момента не е взето, дали това ще бъде физическа среща или видеоконферентна “, сподели той.

Военните на НАТО в Афганистан

Не са открити инфектирани с ковид измежду военнослужещите от задачата на НАТО в Афганистан. Столтенберг акцентира, че пандемията не е повлияла на проектите на организацията да изтегли от страната част от своя личен състав и да редуцира неговата бройка от 16 на 12 хиляди.

Македония – 30 член

Северна Македония ще стане 30 член на НАТО в най-скоро време, всички страни от алианса са приключили процеса на одобрение на протокола за нейното участие. Това разгласи генералният секретар Йенс Столтенберг.
„ Всички съдружници към този момент са завършили процеса на одобрение на протокола за участие. Северна Македония ще стане член на НАТО в най-скоро време “, сподели той.

Разходите не би трябвало да се редуцират

Страните-членки на НАТО би трябвало да ползват признатите по-рано разноски за защита, макар финансовите загуби поради ковид, прикани Столтенберг.
„ Очевидно е, че ще има обилни стопански последици. В краткосрочна вероятност ще има сурови последствия, които ще се отразят на бюджетите на страните. Но не би трябвало да забравяме, че когато членовете на НАТО взеха решението за увеличение на разноските за защита, това беше направено, тъй като живеем в непредсказуем свят. Тази обстановка остава непроменена, по тази причина се надявам, че съдружниците ще останат правилни на своите проекти “, сподели той, наблягайки, че е рано да се приказва за дълготрайни стопански загуби от ковид.
Според Столтенберг вложенията в защита са потребни даже в такива обстановки, като актуалната. „ Виждаме, че военните на НАТО сега обезпечават спомагателна поддръжка за превъзмогването на последствията от ковид, да вземем за пример, разполагат полеви лечебни заведения. По тази причина военните сили на НАТО обезпечават извънредно потребна помощ “, добави той.
Столтенберг означи, че през 2019 година отбранителните разноски на НАТО са нарастнали с 4,6%. Той се надява, че тази наклонност няма да се смени с противоположна поради икономическия потрес, провокиран от ковид. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР