Пандемията от коронавирус, която доведе до неколкократно въвеждане на локдауни,

...
Пандемията от коронавирус, която доведе до неколкократно въвеждане на локдауни,
Коментари Харесай

Четири града, които предпочетоха пешеходците пред колите

Пандемията от ковид, която докара до неколкократно въвеждане на локдауни, и новите условия към градската среда сътвориха условия за стартирането на начинания в интерес на пешеходците. Те упорстват за повече места без коли.

За да добиете визия за наклонността, която се следи в целия свят, ще ви представим четири града. Те направиха бързи и смели промени, които предизвикват жителите да се движат пешком или с колело.

Париж, Франция

Още преди пандемията френската столица имаше сериозен прогрес в обезпечаването на по-благоприятна среда за пешеходците. Кейовете, директно по поречието на река Сена да вземем за пример, бяха оповестени за пешеходни в края на 2016 година Четири години по-късно кметът Ан Идалго бе избрана отново тъкмо поради поддръжката си за концепцията “15-минутният град ”, която планува градско обмисляне, което разрешава на жителите да правят ежедневните си задания - от извършване на покупки до вървене учебно заведение и работа – на разстояние от 15 минути пешком или каране на велосипед.
       View this post on Instagram                      
A post shared by Paris Bike Tour???? (@parisbiketour)

През годините бяха построени и още велоалеи, което докара до понижаване на автомобилния трафик.

Париж възнамерява да сътвори спомагателни 180 км велосипедни алеи и 180 000 места за паркиране на колела до 2026 година В същия период би трябвало да бъдат засадени и 170 000 дървета за изстудяване на града.

За да подтиква карането на колело, френската столица понижи с една лента някои от главните си пътища, създавайки място за велосипедни алеи.

В очакване на семейството на града на Олимпийските игри през 2024 година мостът сред Айфеловата кула и Трокадеро също ще бъде изцяло пешеходен.

Богота, Колумбия

Колоезденето е народен спорт в Колумбия. Затова не е по никакъв начин учудващо, че Богота е град с отлична инфраструктура за каране на колело. Пандемията форсира процеса на ограничение на използването на коли.

През 2020 година кметът Клаудия Лопес дефинира спомагателни 84 км краткотрайни велоалеи към съществуващата 550-километрова мрежа от велосипедни алеи, наречена Ciclorruta. В момента те са такива за непрекъснато.

 „ Има толкоз доста колела по улиците когато и да е на деня, това е много вдъхновяващо ”, споделя Алекс Гилард, създател на блога Nomad Nature Travel. По време на пандемията той има опцията да живее в Богота.
       View this post on Instagram                      
A post shared by Bogotá/Colombia (@bogota)

Освен това в неделя и на публични празници колите в града са изцяло неразрешени по избрани направления, влизащи в стратегия, известна като Ciclovia.

Инициативата притегля седмично над 1,5 млн. колоездачи, пешеходци и фенове на бягането.

За облагородяването на градската среда спомагат и новите градски рейсове, които работят на газ и ток, написа Би Би Си.

„ Атмосферата на Богота се промени. Сега е доста по-лесно, по-спокойно и по-безопасно да се движиш в града “, споделя локалната жителка Жозефин Ремо, която има блог, отдаден за пътувания.

Милано, Италия

Италия бе една от европейските страни, която бе най-силно наранена от пандемията от ковид. Градовете ѝ обаче се приспособиха бързо, с цел да обезпечат опция на претъпкания градския превоз.

През лятото на 2020 година Милано се зае с упорит проект за разширение на тротоарите и колоездачни алеи по продължение на 35 километра пътища, които преди този момент бяха предопределени за коли.

Промените преобразиха града. Появиха се повече заведения за хранене и пазари навън. Все по-търсени станаха градските градини.

Обичам концепцията за 15-минутния град, споделя Луиза Фаварето, създател на уеб страницата Strategistico, отдаден на живота чужбина. Тя е привлечена от изменящата се градска инфраструктура, която дава приоритет на хората пред колите. Тенденцията основава повече аргументи хората да бъдат навън и да се срещат.

Милано впечатлява и със своя нов квартал CityLife. Той е освен най-голямата зона без коли в града, само че и една от най-големите зони без коли в Европа. Кварталът впечатлява с доста зелени площи и обилие от велосипедни алеи.
       View this post on Instagram                      
A post shared by Alessandro Bajo (@b_a_n_j_o_79)

Фаварето предлага да се разноските по каналите на Navigli и да се насладите на заведенията за хранене навън и нощния живот в квартала.

Северната част на квартал Изола е превърната от промишлен регион в пешеходна и велосипедна зона, цялостна с съвременни кафенета, галерии и бутици.

Гостите на града не би трябвало да се тормозят за намирането на велосипед, с цел да се насладят на велосипедните алеи. Градската услуга за шерване на колела, BikeMI, има 300 станции в целия град и предлага както елементарни, по този начин и електронни колела.

Сан Франциско, Съединени американски щати

В началото на пандемията в Сан Франциско започва Slow Streets – стратегия, която употребява знаци и бариери, с цел да ограничи автомобилния трафик и скоростта по 30 улици в опит да ги направи по-удобни за пешеходци и велосипедисти.
       View this post on Instagram                      
A post shared by Page Slow Street (@pageslowstreet)

Програмата е постигнала 50% понижаване на трафика по пътищата и 17% растеж на пешеходците в делнични дни. За велосипедистите растежът е още по-голям - 65%.

На жителите на града тази смяна по този начин се хареса, че те настояха четири сектора да останат за непрекъснато налични единствено за пешеходци и колоездачи. Сред тях са Golden Gate Avenue, Lake Street, Sanchez Street и Shotwell Street. Този месец следва да бъдат гласувани още освободени от коли марщрути.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР