Пандемията от COVID-19 ще задълбочи пропастта между бедните и богатите

...
Пандемията от COVID-19 ще задълбочи пропастта между бедните и богатите
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Европа осигурява уникална възможност страните членки да рестартират икономиката си

Пандемията от COVID-19 ще задълбочи пропастта сред бедните и богатите в Европа, в случай че политиците не обединят напъните си, с цел да сложат завършек на здравната рецесия по целия свят. Това съобщи ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева на конференция на Европарламента, отдадена на икономическото възобновяване от пандемията.

Според Георгиева част от възобновяване е финансовата поддръжка за стопанските системи и вложения в технологии и практики за екологично чисти решения. Директорът на МВФ похвали също европейските държавни управления за отделените три трилиона евро за фискална поддръжка на компании и семейства в Европейски Съюз:

" Пътят на възобновяване е доста нерешителен и което е по-важно - неравномерен. Несигурен, тъй като продължава надпреварата сред мутиращия вирус и имунизациите. Неравен, поради разликата в отправните позиции, икономическата конструкция и способността за реакции, които основават неравенства както сред, по този начин и вътре в страните. "

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен прикани за ускорено одобрение на решенията за присъединяване в механизма за възобновяване на Европейски Съюз NextGenerationEU, който е в размер на 750 милиарда евро:

" Европа обезпечава на всяка страна членка неповторимата опция да рестартира стопанската система си. От вас зависи дали ще се възползвате. Възстановяването не е да превъртим часовника обратно до преди година. Това е моментът да градим по-добро бъдеще. "

Директорът на Европейската централна банка Кристин Лагард посочи инструментите, с които институцията подкрепя европейците в пандемията. Това са Програмата за пандемично изкупуване на стойност 1850 милиарда евро, отпущането на безлихвени заеми за компании и семейства, както и интервенции за дълготрайно финансиране.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР