Пандемията от Covid-19, обхващаща света, ще превърне глобалния икономически растеж

...
Пандемията от Covid-19, обхващаща света, ще превърне глобалния икономически растеж
Коментари Харесай

Георгиева: Пандемията ще отключи най-тежката рецесия след Голямата депресия

Пандемията от Covid-19, обхващаща света, ще трансформира световния стопански напредък в „ внезапен спад “ през 2020 година и ще провокира най-тежката криза след Голямата меланхолия през 30-те години на предишния век. Частично възобновяване ще се следи през 2021 година, съобщи ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, представена от Reuters.

Управляващият шеф на МВФ нарисува надалеч по-мрачна картина на общественото и икономическото влияние от ковид, в сравнение с преди няколко седмици. Тя означи, че държавните управления към този момент са подхванали ограничения за фискални тласъци в размер на 8 трлн. $, само че евентуално ще са нужни още. Според нея рецесията ще засегне най-тежко разрастващите се пазари и разрастващите се страни, за които тогава ще са нужни милиарди долари задгранична помощ.

„ Само преди три месеца чакахме позитивен растеж на приходите на глава от популацията в над 160 страни членки на МВФ за 2020 година Днес това число е обърнато с главата надолу: в този момент предвиждаме, че над 170 страни ще имат негативен растеж на приходите на глава от популацията тази година “, разяснява тя.

Ако пандемията избледнее през втората половина на годината, МВФ чака отчасти възобновяване през 2021 година, само че предизвестява, че обстановката може да се утежни още. „ Подчертавам, че има голяма неустановеност по отношение на вероятностите: обстановката може да се утежни според от доста променливи фактори, в това число продължителността на пандемията “.

Георгиева добави, че пандемията визира както богати, по този начин и небогати страни, само че доста от Африка, Азия и Латинска Америка са изложени на по-висок риск, защото имат по-слаби здравни системи. Те също по този начин не са в положение да приложат общественото разграничаване в своите гъсто обитаеми градове и в по-бедните си квартали. По нейни думи вложителите към този момент са изтеглили към 100 милиарда $ капитал от тези стопански системи, което е отлив три пъти по-голям от следения през същия интервал на международната финансова рецесия.

„ Те незабавно се нуждаят от помощ “, сподели тя, като пресмята, че стотици милиарди долари ще би трябвало да бъдат изпомпвани от външни източници, защото тези държавни управления могат да покрият единствено част от разноските си сами, а доста от тях към този момент имат огромни задължения. Действията, които подхващаме в този момент, ще дефинират скоростта и силата на нашето възобновяване “, сподели още тя.

" От решаващо значение е да се дават на засегнатите хора и компании „ огромни, навременни и целенасочени “ ограничения като дотации за заплати, увеличени компенсации за безработица и поправени условия на заеми, като в същото време се понижава напрежението към финансовата система ", изяснява Георгиева.

" МВФ беше основан за времена като тези и е подготвен да употребява кредитния си потенциал до 1 трлн. $ ", сподели Георгиева. По нейни думи зпълнителният съвет на Фонда е одобрил удвояването на незабавното си финансиране до 100 милиарда $, с цел да отговори на настояванията на над 90 страни. МВФ също по този начин търси способи за даване на спомагателна поддръжка за ликвидност, в това число посредством основаване на нова линия за краткосрочна ликвидност, и решения, които биха разрешили кредитиране даже на страни, чийто дълг е нестабилен, разкри Георгиева.

МВФ, който има 189 страни членки, ще показа своите подробни прогнози за международните стопански вероятности във вторник. /economic.bg/
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР