Пандемията на COVID-19 не спря надпреварата във въоръжаването, а само

...
Пандемията на COVID-19 не спря надпреварата във въоръжаването, а само
Коментари Харесай

Въпреки пандемията надпреварата във въоръжаването набира обороти

Пандемията на COVID-19 не спря конкуренцията във въоръжаването, а единствено малко я забави, оповестява Le Figaro. Според последния бюлетин „ Военен баланс “, публикуван от Международния институт за стратегически проучвания, една година след началото на коронавирусната рецесия военните разноски не престават да нарастват: през 2020 година те възлизат на 2,08% от международния Брутният вътрешен продукт по отношение на 1,85% през 2019 година През 2020 година за въоръжение са изхарчени 1,830 милиарда $, което е с 3,9% повече спрямо 2019 година В същото време се следи леко закъснение на темпа на напредък на военните разноски: от 2018 до 2019 година той е бил 4,4%. Според аналитичния център, с цел да се оцени действителното влияние на пандемията върху военния бюджет на международните сили, е належащо да се изчака до 2022-2023 г, предава организация Фокус.
Междувременно, означават създателите на материала, в това стратегическо съревнование Съединени американски щати, които са похарчили 738 милиарда $ за защита през 2020 година, и Китай (193,3 милиарда долара) са доста напред. Те съставляват две трети от растежа на военните разноски на световно равнище. Международният институт за стратегически проучвания също показва, че нараства конкуренцията в морето, където Европа може да загуби господството си. Китай продължава да построява качествата си за разполагане на войски и за завладяване на морско пространство. Мозъчният център предизвестява, че въвеждането на нови зенитни ракети и подводници може да заплаши салдото на силите в морето. В допълнение, както се акцентира в отчета, има конкуренция сред Пекин и Вашингтон в региона на технологиите и нововъведенията: изкуствен интелект, квантова физика, огромни данни, самостоятелни системи, хиперскорости, биотехнологии и лазерни оръжия.
 Френският флот има четири нови атомни подводници Френският флот има четири нови атомни подводници
Франция създава нови нуклеарни подводници от трето потомство, способни да носят балистични ракети. Те ще станат част от френския флот п...
Нарастването на напрежението в света докара и до обстоятелството, че доста други страни са решили да се заемат с въоръжаване, показва френският вестник. Индия се класира на трето място в листата на Международния институт за стратегически проучвания, изразходвайки 64,1 милиарда $, до момента в който Русия се класира на пето място с 60,6 милиарда $. Икономическата рецесия трябваше да докара до застоялост на разноските от Кремъл, само че той показва предпочитание да употребява своя боен капацитет и затова провокира угриженост от западните наблюдаващи. Противно на общата наклонност, разноските за защита в Близкия изток спаднаха до 150 милиарда $ поради спад в цените на петрола.
Англия (61,5 милиарда долара), Франция (55 милиарда долара) и Германия (51,3 милиарда долара) продължиха да укрепват своята защита. Сред европейските страни, които са членки на блока на НАТО, междинният индикатор за военни разноски се е нараснал от 1,25% от Брутният вътрешен продукт през 2014 година до 1,64% от Брутният вътрешен продукт през 2020 година Девет от 30-те страни в Алианса съблюдават поетите през 2014 година задължения и харчат най-малко 2% от своя Брутният вътрешен продукт за защита. По време на рецесия това оказва помощ и за поддържане на икономическата интензивност.
Както заключва Le Figaro, пандемията се е трансформирала в инспекция за устойчивостта на страните и разкрива техните недостатъци, като по този метод играе ролята на електрошок. Международният институт за стратегически проучвания в своя отчет акцентира, че макар че дълготрайните резултати от рецесията остават незнайни, макар най-песимистичните сюжети, „ въздействието на пандемията върху политиката за сигурност и защита... сега продължава да бъде релативно лимитирано “. По този метод, отбелязва вестникът, международните сили припомниха уроците от рецесията от 2008 година, която докара до съществени съкращения в бюджета за защита.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР