Пандемията Covid-19 спря един от най-важните индустриални сектори в Испания:

...
Пандемията Covid-19 спря един от най-важните индустриални сектори в Испания:
Коментари Харесай

Каскадно затваряне на фирми в компонентната индустрия

Пандемията Covid-19 спря един от най-важните индустриални браншове в Испания: автомобилната промишленост. Но този проблем не е извънреден за 17-те автомобилни завода, намиращи се в страната, а е засегнал цялата верига на основаване на стойност. След рестартирането на активността някои компании за автомобилни съставни елементи са принудени да показват вести за контролиране на заетостта (ERE) вследствие на обстоятелството, че производството не е възстановило равнището си от преди изключителното състояние. Търсенето на испанския пазар нараства по-бавно от предстоящото, написа испанското икономическо издание . 

Според изследване на Испанската асоциация на автомобилните снабдители (Sernauto), четири от 10 компании за автомобилни съставни елементи с вести за краткотрайно контролиране на заетостта (ERTE) възнамеряват да го поддържат през идващите няколко месеца, напълно или отчасти. По този метод Sernauto твърди, че до 88% от фирмите са употребявали този механизъм по време на пандемията, тъй че сега 40% ще го поддържат. От тези компании 55% чакат, че сред 10% и 30% от работната им мощ ще продължи да работи в ERTE (временно контролиране на заетостта, бел. ред.), до момента в който до 22% ще поддържат над 50% от своите чиновници в тази обстановка.

" В този временен интервал, до момента в който икономическата неустановеност отшуми и вътрешното търсене се възвърне, за някои спомагателни автомобилни компании поръчките към този момент не идват. Само част от него се дължи на процеса на смяна в автомобилния бранш с използването на цифровизация и електрификация. Компонентните промишлености, свързани или подвластни от огромни корпорации, ще би трябвало да подхващат своето превръщане редом по-рано, в сравнение с по-късно, тъй като " в доста случаи към този момент сме закъснели ", споделя Томас Диас, секретар по индустриална политика във Федерацията на промишлеността на Каталуния (CCOO Industria de Cataluña).

Синдикатите желаят поддръжката на администрациите, с цел да се изправят пред нужната реиндустриализация към реконверсия, която изисква повече образование за служащите и адаптиране на индустриалните линии. Томас Диас пази конкурентоспособността на заводите и работната мощ в бранша и предизвестява, че решенията за закриване, взети от мултинационални компании, дават отговор повече на измененията в бизнес тактиката и намаляването на разноските. В някои случаи, споделя той, водени от генерализирана икономическа рецесия, те дават приоритет на „ репатрирането “ или „ ренационализацията “ на своите снабдители - „ скрито пренасяне “, което да даде опция на фирмите на родните им пазари.

Прогнози за " гореща есен "

Междувременно синдикатите са обезсърчени, така като затварянето на производства прибавят стотици служащи към описите за безработица, при липса на политики, които предизвикват поддържането на заетостта и промишлената конструкция. Диас предвижда, че есента " ще бъде гореща ", в случай че не се изготви проект за промишлен потрес.

Сред фирмите, които към този момент са подали вести за контролиране на заетостта (ERE), е Alumalsa. Фирмата от Сарагоса, профилирана в леенето на алуминиеви елементи в гравитационен студ, отвори досие за 40% от работната си мощ или за 230 чиновници. Ръководството отдава това на обстановката на автомобилния пазар заради здравната рецесия, ускореното довеждане докрай на някои модели дизелови мотори, които Alumalsa създава, и непредвиденото преустановяване на съществуващи контракти от неговия главен клиент.

През юни намерение за предприемане на ERE имаше и доставчикът на Валенсия Grupo Segura. Ръководството увери, че " това е понижение с към 16% в работната мощ на групата (която има към 1000 работници) и 30% в автомобилното поделение ". И най-после, ERE ще засегне по-малко от 100 души, от 167, които управлението предложи първоначално.

Положението в Каталуния, Испания

През юли управлението на групата Orhan Holding разгласи преустановяване на активността на дъщерното си сдружение Nobel Plastiques Ibérica в Сант Жоан Деспи (Барселона) за 164 служащи. Работният комитет на фирмата обяви безсрочна стачка на 14 септември а от CCOO оповестиха, че решението " не е целесъобразно и дава отговор единствено на пренасяне на активността в друго дружество от групата ".

Германският личен състав на Робърт Бош в Кастелет и ла Горнал (Барселона) също стачкува с желанието да затвори фабриката, профилирана в моторите на чистачките на колите. Синдикатите се жалват, че мултинационалната компания е прекарала години, премествайки производството във фабриката си в Сърбия.

През последните седмици в Тарагона френската компания Saint-Gobain се съгласи да реалокира 122-та служители на подразделението L`Arboç Glass, което създава стъкло за автомобилната промишленост. Преговорите улесниха закриването, само че не и загубата на работни места, които ще бъдат добавени към Sekurit, различен цех от групата в същия град.

През юли, забавени от затварянето на Nissan, съкращенията бяха регистрирани в Aludyne Automotive, в Gavà (Барселона), за целия личен състав от 79 души. Синдикатът твърди, че има " скрито пренасяне " на механизацията на части тук-там като Чехия, Франция или Китай.

Японската мултинационална компания също завлече 57 от 107 чиновници на Magneti Marelli (производител на електроника и електротехника, международен водач в производството на осветителни детайли и съставни елементи за транспортна техника), чиито фабрики създават климатични системи за коли.

Източник:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР