Пандемичният процес, когато надмине определени критични стойности, той започва да

...
Пандемичният процес, когато надмине определени критични стойности, той започва да
Коментари Харесай

Симидчиев: Основната част от хората с респираторни симптоми са с коронавирус

 " Пандемичният развой, когато надмине избрани сериозни стойности, той стартира да се самовъзпроизвежда. Дори да има локдаун, той не може да е 100-процентен локдаун. Локдаунът не значи всичко стопира. Малките елементи, които не стопират, в случай че там има задоволително количество инфектирани, инфекцията няма по какъв начин да не продължи. “ Това сподели пред БНР пулмологът доктор Александър Симидчиев, член на Медицинския експертен съвет, който съветваше държавното управление при започване на рецесията с ковид.

Той разяснява това в отговор на въпрос за какво даже в западни страни със строго съблюдаване на ограниченията и частична или цялостна карантина броят на инфектираните с Covid-19 продължава да е доста висок. Това надалеч няма да бъде последната сходна рецесия, която ще има нашето опазване на здравето, уточни доктор Симидчиев, съгласно който най-голямото предизвикателство сега е броят на фрагментите, не леглата, медикаментите или апаратурата. В опазването на здравето хоризонтът на деяние е най-малко 10 години или повече от два политически мандата, с цел да взимаме верните решения, добави той. 

Пулмологът счита, че би трябвало да има дълготраен метод и разбор на това кое работи и кое не сега като модели за преодоляване на рецесията. 

" В момента значително имам чувството, че се разчита на публичното мнение, с цел да се вкарват или да не се вкарват някои ограничения, а това е медицински проблем, който изисква медицински решения. “

Александър Симидчиев акцентира, че са нужни ясни правила за триаж на пациентите - " по неотложност, по възраст, по пол, по най-различни критерии ", с цел да може да бъдат отбременени медиците на предния фронт. 

" Защото сега същинският удар на това, което се случва, се поема от хората на предна линия - общопрактикуващите лекари, хората в незабавните отделения, приемащи болните с това заболяване. "

Относно решението персоналните лекари да издават посоки за PCR тест при налични 5 признака, Александър Симидчиев посочи, че би трябвало да стартираме отнякъде и по-късно да се приспособяваме бързо, откакто забележим по какъв начин работи.

Пулмологът разясни още, че ако има малко количество вирусен товар, антигенните проби могат да бъдат негативни, а PCR-ът да даде позитивен резултат. Антигенните проби при хора със признаци са с доста висока точност. Комбинираните проби, които могат да регистрират и съществуването на грипни вируси, могат да служат в допълнение и да диагностицират грип, тъй като недоволствата и признаците, идващи от респираторната система, сега са сходни.

" Ако задачата е оптимално да разходваме средствата, би трябвало да намерим логаритъм, в който да се включат антигенните проби на вярното място при симптоматични хора, които да преценяват дали болестта е ковид или друго заболяване. В момента при тази епидемиологична конюнктура вероятността да е друго респираторно заболяване не е толкоз огромна. Основната част от хората, които имат респираторни признаци, се дължи на това, че заради епидемиологичните условия заразяването с ковид е най-често. “

Симидчиев дефинира като притеснително " безконтролното изписване на кортикостероиди още от ранна фаза на това заболяване “, което следи сега. От цялостна възбрана при започване на пандемията се е минало към определяне за по-тежките случаи, а сега това се случва даже при леки случаи, означи той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР