Пандемичният живот донесе изненадващи последици за здравето - дори за

...
Пандемичният живот донесе изненадващи последици за здравето - дори за
Коментари Харесай

Как COVID успя да промени човешкото тяло?

Пандемичният живот донесе изненадващи последствия за здравето - даже за хора, които не са хванали ковид. Наскоро да вземем за пример стана ясно, че по време на ерата на Ковид се следи световен косопад - ясна демонстрация на напрежението, на който са подложени всички. Какво друго изписаха тези невиждани времена върху телата ни?

Обзорът на „ Гардиън “ е единственият по рода си досега, тъй че си заслужава да му обърнем внимание.

Коса

Когато през лятото на тази година Институтът на трихолозите (IoT) в Обединеното кралство - професионална асоциация на хората, които лекуват болести на косата и скалпа - организира анкета измежду своите членове, 79% от тях обявиха, че са следили случаи на " косопад след Ковид " в своите клиники. Ева Праудман, консултант-трихолог и ръководител на IoT, изяснява това с високата температура и загубата на вкус, които са присъщи за вируса.

" И двата фактора се отразяват на косата. Обикновено сред четири и шест седмици откакто вирусът е почнал да отшумява косата стартира да пада прекалено ", изяснява тя.

Но психическият стрес самичък по себе си също може да докара до опадане на косата. Ричард Спенсър, трихолог, работещ в Лондон, споделя, че други аргументи за рухването на косата могат да бъдат " паниката от съществуването на вируса и незнанието какъв брой тежко може да пострада човек от него, както и стресът от блокирането ".

Макар че Праудман е следила случаи и при мъже, и дами, при дамите това може да е по-очевидно, " защото те са склонни да носят косата си по-дълга и при тях се следи по-голям размер коса, която излиза под душа, при четкане и като цяло при изсъхване ".

Най-вероятно е косопадът, провокиран от пандемията, да е положение, известно като телогенно безсилие, " нарушаване на естествения цикъл на напредък и линеене на косата ", споделя Праудман, " което води до по-малко коса във етапа на напредък и повече във етапите на покой и линеене ".

Добрата вест, споделя Спенсър, е, че без значение дали загубата се дължи на физически или прочувствен стрес, " по-голямата част или цялата коса може да бъде възобновена ". В някои случаи, прибавя Праудман, " организмът самичък ще се възвърне от това нарушаване. В други случаи може да се наложи да помогнем с промени в хранителния режим, характерни добавки за коса или лекуване. "

Очи

Очите в пандемията се изсушават и, почтено казано, са унищожени от толкоз доста време, прекарано пред екрана. Това ги прави възпалени и замъглени и е мъчно да не обвиним за това хипотетичното злокачествено влияние на екраните, като да вземем за пример синята светлина. Това важи и за взрива на детското късогледство, който, както демонстрира едно китайско изследване, съответствува в огромна степен с увеличеното потребление на екрани (и времето в затворени пространства, без далечни гледки) по време на почивните дни. Това изследване сега се възприема по целия свят като предизвестие, предизвикващо всеобща родителска виновност и паника.

Но е малко евентуално очилата, блокиращи синята светлина, да са решението. Няма доказателства, че самите екрани повреждат очите. Късогледството се предизвиква от непрекъснатото фокусиране върху нещо покрай лицето (просто децата са склонни да вършат това повече с екрани, в сравнение с с книги). И не отблясъците от екрана изсушават очите ни. Това е естествената ни податливост да мигаме към пет пъти по-рядко, когато работим на екрана (или, още веднъж, когато четем книги).

Зъби

След като по време на Ковид рецесията всички рутинни стоматологични прегледи бяха анулирани, много фамилии престанаха да посещават стоматолог постоянно. Според Британската зъболекарска асоциация (BDA) ограниченията за сигурност са довели до това, че са били пропуснати повече от 35 млн. прегледи. Зъбният кариес към този момент е най-честата причина за хоспитализация на деца (тъй като доста от тях са прекомерно дребни, с цел да спомагат за лекуване без обща анестезия).

Мик Армстронг, ръководител на комисията по опазване на здравето и просвета на BDA, твърди: " Онзи ден лекувах зъб, който изискваше лекуване на корена. Ако го бях видял шест месеца по-рано, щеше да е спасяем, само че в този момент той беше прекомерно напреднал като увреждане. " По думите му към този момент е имало рецесия в достъпа до зъболекарска помощ от Националната здравна работа и това е една от многото области, в които съществуващото неравноправие в опазването на здравето се е задълбочило с помощта на Covid.

А тези, чиито зъби не са изгнили непоправимо, може би вместо това по нехайство са ги раздробили на части. Когато през февруари Американската стоматологична асоциация организира изследване измежду своите членове, откри, че 71% от близо 2300 зъболекари в цялата страна оповестяват, че по време на пандемията са забелязали увеличение на бруксизма - скърцане със зъби и притискане - измежду своите пациенти. Това може да докара и до темпоромандибуларно разстройство, което над 60% от зъболекарите също са забелязали да се усилва - признаците включват щракане и болежка в челюстта и главоболие към слепоочията. Подобно е нарастването на броя на пукнатите и счупени зъби, което може да е резултат от скърцането със зъби.

Сърце

Кардиолозите са забелязали растеж на хроничните сърдечни болести по време на пандемията, споделя Соня Бабу-Нараян, асоцииран медицински шеф в Британската фондация за сърдечни болести. При някои от тях са потърпевши метода на хранене и физическите извършения (повече за това по-късно), а достъпът до здравна помощ е станал по-труден. " Всяко закъснение води до резултата на снежната топка ", споделя тя, " което в последна сметка заплашва живота на хората. Отменените процедури, пропуснатите прегледи и възходящите описи на чакащите евентуално към този момент са съдействали за хиляди смъртни случаи от инфаркти и инсулти по време на пандемията. "

Стомах

Филип Смит, съветник гастроентеролог в Кралската ливърпулска болница и настойник на благотворителната организация Guts UK, е забелязал, че пристъпите на синдрома на раздразненото дебело черво са зачестили. " Наблюдаваме увеличение на нарушаванията, които могат да бъдат свързани със напрежението и тревогата ", споделя той. " Мозъкът и червата си взаимодействат доста тясно. "

" Хората не желаят да приказват за разстройство и диария и има доста стигма във връзка с положенията, за които се грижа ", споделя той.

Забраните са създали търсенето на помощ още по-неприемливо за болести като заболяването на Крон, улцерозния колит и възпалителните болести на червата, " и по времето, когато хората фактически са диагностицирани и им е назначено лекуване, болестта им се изостря доста по-силно, в сравнение с би се случило при естествени условия “.

Черен дроб

Свързаните с използването на алкохол хоспитализации понижават в годините преди пандемията, споделя Смит, само че след Covid случаите всеобщо нарастват. Те могат да се проявят с хепатит и жълтеница. Може да има загуба на тегло или признаци на абстиненция като трептене, изпотяване и възбуденост. Могат да се появят стомашно-чревни кръвоизливи, защото при цироза на черния дроб кръвоносните съдове се подуват. Не става въпрос за това, че всички пият повече - в действителност една трета от интервюираните от благотворителната организация Alcohol Change UK през 2020 година са декларирали, че са спрели или понижили пиенето. Все отново един на всеки пет - почти 8,6 милиона възрастни - е пил повече.

Кожа

Както може да се чака, споделя Ема Крейторн, съветник кожен лекар в болничното заведение " Гай и Сейнт Томас " в Лондон, възпалителните кожни болести като розацея, екзема и псориазис се утежняват през този стресов интервал, тъй като стресът е еднакъв на обостряне. А честото миене на ръцете може да се отрази на кожата на всеки човек. А особено лекарите би трябвало да мият ръцете си към 100 пъти дневно. „ Когато почиствате ръцете си, незабавно външният пласт стартира да губи вода, тъй като сте нарушили главната му отбрана ", осведоми експертът. Ако по-късно не се овлажнявате или не употребявате дезинфектант за ръце с прибавен овлажнител, да вземем за пример глицерин, непрекъснатото изсушаване " стартира да предизвиква пукнатини по кожата. И тогава патогенните бактерии могат да навлязат и да провокират инфектиране ".
Бил ли е Доналд Тръмп с ковид по време на първия спор с Байдън?
Доналд Тръмп е дал позитивен тест за ковид три дни преди първия избирателен спор с Джо Байдън на 29 септември 2020 година, заяви...

По време на пандемията шеговито се появява терминът " маскне " (производно от „ акне “), който се отнася до кожни проблеми, дължащи се на носенето на маска, само че Крейторн не счита това за огромен проблем. Някои хора могат да развият периорален дерматит, споделя тя, " положение, при което кожната преграда не работи толкоз добре и се появяват тези дребни подутини към устата, които могат да бъдат сърбящи - и хората постоянно го бъркат с акне, само че това не е по този начин ". Въпреки че носенето на маски трансформира средата в тази област, което може да провокира положението, Крейторн подозира, че виновността може да се търси по-скоро в профилираните киселини в средствата за грижа за кожата.

Крака

Според Ема Макконахи, говорителка на Кралския лицей по ортопедия, с пандемията може да са свързани и следените при много хора мъчителни пети. " Наблюдаваме повече разтягания на сухожилия и типове болки в петите, като плантарен фасциит ", споделя тя. Една от хипотетичните аргументи може да бъде, че до момента в който работим от у дома, стъпалата са лишени от нормалните си поддържащи обувки. " Не всички видове стъпала се оправят добре с ходенето боси или в обувки ", споделя тя. " Някои също по този начин оповестяват, че стъпалата им са се " разтегнали " и че обувките към този момент не им стават. Както когато за пръв път обуете дънките си, откакто сте прекарали локдауна в спортен екип. "

Тя споделя, че ортопедите също по този начин следят нарастване на мъчителните области на свода, глезените и ахилесовата област в задната част на глезена. Според нея догатката е, че доста от тези контузии са резултат от " промени в вида активност или предприемане на нови действия, като да вземем за пример тичане ". Ако имате болки в краката за повече от две седмици без усъвършенстване, тя поучава: " най-добре е да потърсите професионална оценка, диагностика и лекуване ".

Хранене и фитнес

Тим Спектър от Кралския лицей в Лондон, чието приложение Zoe Covid Symptom Study беше взрив от епидемиологични данни по време на пандемията, споделя, че изследването на приложението е посочило като цяло дребна смяна в тежестта и физическата форма на популацията. Но зад тези междинни стойности, споделя той, " много хора са трансформирали държанието си. Те или са станали по-здрави, или са станали доста по-малко здрави, само че като цяло са се балансирали. " Тези данни бяха оповестени тази година в списание Nature Food.
Коронавирусът в България: Общата заболеваемост продължава да понижава
Броят на новите случаи на коронавирус намаля като безусловно число, само че се усили като %. 2681 са новооткритите случаи...

Докато изследването откри, че като цяло наддаването на тегло е приблизително единствено 0,8 кг, проучване на NHS от тази година сподели, че хората, които търсят помощ за намаляване, са приблизително с 2,3 кг по-тежки от тези през предходните три години.

Междувременно изследването на Zoe сподели, че над 1/4 от хората са правили по-малко извършения по време на пандемията, а дребна част от тях са станали по-активни. А що се отнася до храненето, споделя Спектър, към 1/3 са преоткрили готвенето и са се хранили по-здравословно, до момента в който друга 1/3 са създали противоположното, а последната 1/3 не са създали никакви промени.

" Към какво ще се върнат? ", пита Спектър. " Кое ще им липсва - KFC или салатата от киноа? "

Когато пандемията завърши, това евентуално ще стане ясно. Но едно е несъмнено – телата ни и навиците ни да се грижим за тях са поели по пътя на смяната, която пандемията безкомпромисно ни донесе.

----------------------------------------------

Ейми Флеминг, „ Гардиън “. Превод: БГНЕС

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР