Панагюрският музеен комплекс вече се гордее с още една впечатляваща

...
Панагюрският музеен комплекс вече се гордее с още една впечатляваща
Коментари Харесай

Отвори врати обновената Хаджидимитрова къща в Панагюрище

Панагюрският музеен комплекс към този момент се гордее с още една впечатляваща със своето ювелирно великолепие експозиция

На 1 юли публично беше открита обновената Хаджидимитрова къща, като в нея са изложени културни полезности от дарението „ Иван Деянов “. Посетителите могат да се допрян до сбирка от филигранни сребърни украшения, измежду които се открояват забавни косичници и богато украсени пафти. Интерес провокират сбирките от керамика и медникарските произведения, които демонстрират развиването на занаятчийството в района от XIX и началото на XX век.

„ В Историческия музей на Панагюрище си дават среща генерации донори. Този план бе подсилен от фондацията, която носи името на огромния български донор и филантроп на културата Лъчезар Цоцорков. Делото му не престават неговите наследници, а с помощта на техния жест се демонстрира полезността на едно друго подаяние - експозицията „ Иван Деянов “, сподели шефът на музея доцент доктор Атанас Шопов.

Получената финансова поддръжка от фондация „ Лъчезар Цоцорков “ е в размер на 130 хиляди лева Със средствата е осъществен ремонт на „ синята къща с лъва “ от музейния възрожденски комплекс, реставрирана е стенописната й декорация и е направено цялостното възобновяване на експозицията.

„ Особена е символиката в това, че се намираме против залата трезор на Панагюрското златно богатство. Нейното създаване преди 10 години беше въодушевено от дарението на „ Асарел-Медет “ и татко ми проф. доктор Лъчезар Цоцорков. Заедно с Хаджидимитровата къща, това ни припомня за приноса на достойните хора преди нас и за това какъв брой значима е поддръжката за културата и за съхраняването на историческото завещание “, сподели Димитър Цоцорков. Той поздрави музейните експерти и целия екип на фондацията за сполучливия план.

Кметът на общината Никола Белишки също благодари на фондация „ Лъчезар Цоцорков “ и уточни, че по този начин се продължава дарителската традиция на „ Асарел-Медет “ и Цоцорковия жанр. „ Част от възрожденския дух е да си подготвен да даваш от своето за общото “, сподели той и поздрави фондацията за значимите планове, които реализира освен на локално, само че и на национално равнище.

Историкът-доайен Атанас Атанасов описа за Хаджидимитровата къща и за приемането на сбирката на Иван Деянов - патриот, интелектуалец и колекционер, правоприемник на известния панагюрски жанр Хаджидеянови. През 1982 година неговите братя Сава и Георги и сестра му Мария извършват волята му да дарят на локалния музей 3558 експоната - живопис, графики, статуя, украшения, архивни материали, керамични и медникарски съдове, нови и антични монети, книги и медали.

На откриването на експозицията участваха Пламен Славов – секретар по обучение, нематериалност и просвета на Президента на Република България, Екатерина Джумалиева – шеф „ Културно завещание, музеи и изобразителни изкуства “ в Министерството на културата, заместник-кметът по филантропичните действия Галина Матанова, изпълнителният шеф на „ Асарел-Медет “ инж. Делчо Николов, няколко генерации представители на локалната власт, общественици и музейни експерти.

В знак на благодарност фондацията донор, учредена от Атанаска, Димитър и Велислава Цоцоркови, получи от Историческия музей плакет „ За принос в развиването на музейното дело в Панагюрище и Панагюрския край “.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР