Паметта е нещо, с което боравим всеки ден. Тя ни

...
Паметта е нещо, с което боравим всеки ден. Тя ни
Коментари Харесай

Съвети за подобряване на паметта

Паметта е нещо, с което боравим всеки ден. Тя ни е нужна освен с цел да си спомняме значима информация, само че и с цел да работим, да поддържаме връзка с хора от персоналния, обществения и професионалния ни кръг, с цел да усвояваме нови познания и умения.

На процедура способността на мозъка да запомня всевъзможен тип информация, да я класифицира и да я употребява в нужния миг, е същински феномен. Но в стресовото всекидневие, наситено с динамичност и задължения, както и в морето от информация, която залива мозъка ни, е елементарно да се изгубим, написа Флагман.

Ако от време на време се чувствате като че ли паметта ви отслабва и не можете да се сещате за обикновени неща, не сте сами. Много хора изпитват усложнения да се концентрират, да запомнят нова информация или да я извикват в главата си, когато им е нужна без въобще да страдат от деменция или различен тип положения, засягащи паметовите процеси и механизми.

За благополучие има някои потребни способи да упражнявате паметта си, да я опресните, да я стимулирате да работи ослепително. Ето 5 от тях:

1. „ Нахранете “ мозъка си

Храната, която консумирате, има голямо значение за функционалностите на мозъка. Той се нуждае от значими хранителни субстанции, с цел да работи оптимално. Ако непрекъснато сте на ограничаващи диети, това сигурно оказва отрицателно въздействие върху паметовите процеси и способността на мозъка да работи на оптимален потенциал. Може да се чувствате неенергични, изтощени, да усещате мозъчна мъгла.

За да подобрите паметта и мозъчните функционалности, ограничете добавената захар, рафинираните зърнени и тестени храни, модифицираните и подготвени артикули. Увеличете приема на скотски и растителни протеини, здравословни мазнини и антиоксиданти. Опитайте се да поддържате постоянни равнища на кръвната захар, поучава mindbodygreen.com.

2. Наблегнете на омега-3 мазнините

Омега-3 мастните киселини са доста значими за когнитивната функционалност. Те са жизненоважни за подобряването на паметта. Срещат се най-вече в рибата, морските блага, водораслите, само че и в ядките и семената, в авокадото, в зехтина. Ако постоянно приемате задоволителни количества омега-3 мастни киселини, работата на мозъка се усъвършенства, както и на сърцето, сочат данни от проучвания, представени от mindbodygreen.com.

3. Движете се повече

Упражненията и придвижването оказват помощ на тялото да прави обикновено всички функционалности. Това важи и за мозъка. Ако водите затънал метод на живот, паметта ви може да стане по-ленива поради това. Редовните физически натоварвания, даже неинтензивните, оказват позитивно въздействие върху мозъчната активност, като подтикват кръвоснабдяването на мозъка и доставят скъпи хранителни субстанции, значими за паметта.

4. Медитация

Медитацията е една потребна процедура за мозъка, тъй като спомага за понижаване на напрежението. Според редица изследвания, медитацията може да удължи теломерите (специфични маркери за дълголетие). Практиките на усмиряване на нервната система, дишането и освобождението на съзнанието от препускащи мисли способства за възстановяване на способността на мозъка да научава нова информация и да борави с наличната по по-бърз и първокласен метод.

5. Спете задоволително

Сънят е един от най-важните за мозъка механизми. За да имате блестяща памет, мозъкът би трябвало да получава постоянната си доза отмора, с цел да може да извърши и систематизира процесите на подредба на информацията от деня. Сънят е и фактор за намаляването на напрежението, който въздейства отрицателно на паметта. Мозъкът и паметта се нуждаят от постоянен сън всяка нощ едновременно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР