Паметниците за израз на обществено мнение в момента, когато те

...
Паметниците за израз на обществено мнение в момента, когато те
Коментари Харесай

Мартин Заимов: За публичните пространства решението трябва да се взема с процедура, а не от властта

Паметниците за израз на публично мнение сега, когато те са построени. И най-много на властта.

Това съобщи пред Радио София Мартин Заимов , някогашен общински консултант и някогашен претендент за кмет на София. Наскоро той понечи да заличи надпис върху Паметника на Съветската войска в Княжеската градина, само че беше спрян.

Сюжетът за русофили и русофоби е значителен от политическа позиция. Но през днешния ден този сюжет няма логичност да съществува. Днес сюжетът е друг – отношението към насилието и към комунизма “, добави Заимов.

Той акцентира, че е доста значимо да разделяме диалога за руския монумент – без значение къде в България е той, от мисълта за Русия .

„ Неспособността да ги разграничим не ни разрешава да гледаме напред. “

Заимов е измежду хората, които считат, че Паметника на Съветската войска би трябвало да бъде изместен от центъра на София.

По думите му това е монумент на българското оскърбление, на окупацията на България.

Заимов е на мнение, че властта на бива да взема решения за обществените пространства, само че може да се провокира процедура за разискване , както това е станало с „ Визия за София “.

Българското държавно управление, общината и жителите на София би трябвало да вземат решения какво да се случи на това място, където е Паметника на Съветската войска, уверен е Заимов.

С него беседва Константин Лавсов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР