Паметникът на Съветската армия в центъра на София да бъде

...
Паметникът на Съветската армия в центъра на София да бъде
Коментари Харесай

Архитект предлага саркофаг за Паметника на Съветската армия

Паметникът на Съветската войска в центъра на София да бъде прикрит под саркофаг, който да бъде затрупан с дървета. Тази концепция споделя във фейсбук арх. Борислав Игнатов. Той е ръководител на Камарата на архитектите в България, само че прави предлагането в персонално качество. Проектът включва вътрешността на саркофага да се трансформира в музейно пространство, което всеки интересуващ се от обелиска може да го види и да се запознае с историята му. Отвън пък ще се вижда зелен рид с алеи и наблюдателна площадка на върха. Това не е първата ексцентрична концепция на архитекта. Преди време той предложи вместо скулптурната комбинация на върха на паметника да бъде подложен гербът на България.

" Предложението ми за промяна на Паметника на Съветската войска в София, направено под наслова " Ако бях кмет... ", провокира голяма вълна от страсти. Време е да продължим тематиката и надграждането на плана ", написа арх. Игнатов в обществената мрежа. Според него новата му концепция дава отговор на главните рецензии на първичното предложение - паметникът да не се допира, защото е част от историята на страната, да се отстрани напълно и да не се слага държавният герб, защото отблъсква и стресира мнозина, тъй като " политиците са се постарали през годините хората да си намразят страната ".

" След като толкоз доста хора считат, че паметникът е доста значима част от нашата история, то той се резервира недокоснат. Нещо повече - резервира се и от разрушаващото въздействие на природата и градската среда - стихии, киселинни дъждове, сняг, температурни амплитуди, изгорели газове, графити, злонамерени дейности. Това става, като към паметника се построява саркофаг за негова отбрана, сходен на гробницата в Свещари. Така паметникът става експонат в лично пространство ", предлага арх. Игнатов. В музея на паметника може да има информация за историята на построяването му, както и публичната му роля през годините.

Проектът планува към саркофага музей да се построи терасирана структура, върху която се основава нов ландшафт и се засажда богато дървесно озеленяване, което възвръща тъканта на Княжеската градина. Самият озеленен саркофаг или изкуствено основан рид да има наблюдателна площадка на върха, от която се разкрива кръгова гледка към университета, Народното събрание, катедралата " Александър Невски ", Орлов мост, Националния стадион, планината Витоша. " Подобно на образци като Париж (Мон Мартр), Ница, Сан Себастиан и Белград площадката ще стане притегателно място както за жителите, по този начин и за гостите на града. Новата зеленина пречиства въздуха и усъвършенства микроклимата ", написа Игнатов. Той се надява предлагането му да няма съперници, тъй като се съобразявало с всички отзиви до момента.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР