Паметникът на съветската армия ще бъде заграден с ограда, защото

...
Паметникът на съветската армия ще бъде заграден с ограда, защото
Коментари Харесай

Паметникът на съветската армия ще остане без надпис От признателния български народ, защото е опасен и незаконен

Паметникът на руската войска ще бъде заварден с ограда, тъй като носи опасности за здравето на хората. За неприятното положение на плочите и оттова предпоставките за произшествия в действителност се знае от пет години, само че в този момент за пръв път регионалната администрация ще предприеме дейности дружно със софийския регион " Средец ", чийто кмет е Трайчо Трайков. " За мен е необяснимо за какво беше позволено разполагането на тези палатки и пребиваването на тези хора, като самата община е издала заповед да обезопаси този регион ", разяснява регионалният шеф на София-град Вяра Тодева за " Капитал " и увери, че още във вторник ще стартира правенето на проект за сигурност. Това се случва, откакто от регион " Средец " са изпратили протокол, в който се споделя, че би трябвало да бъдат подхванати незабавни ограничения за ограничение на достъпа на жители поради положението на плочите. Опасни се оказват в това число и тези с надпис " На руската войска освободителка от признателния български народ ".Трайков изясни за " Капитал ", че ще задвижи документа по най-бързия метод, откакто още веднъж бъде препратен от управата към региона. Това значи, че в границите на няколко седмици е допустимо да бъдат сложени огради на нужните места. Едновременно с ограниченията за сигурност се готви и преместването на монумента. Очаквайте в петък в седмичния " Капитал " изявление с регионалния шеф на София-град Вяра Тодева, в което тя споделя за другите разновидности къде може да бъде изместен и какви стъпки следват, с цел да се случи това допустимо най-бързо.

Паметникът на руската войска ще бъде заварден с ограда, тъй като носи опасности за здравето на хората. За неприятното положение на плочите и оттова предпоставките за произшествия в действителност се знае от пет години, само че в този момент за пръв път регионалната администрация ще предприеме дейности дружно със софийския регион " Средец ", чийто кмет е Трайчо Трайков. " За мен е необяснимо за какво беше позволено разполагането на тези палатки и пребиваването на тези хора, като самата община е издала заповед да обезопаси този регион ", разяснява регионалният шеф на София-град Вяра Тодева за " Капитал " и увери, че още във вторник ще стартира правенето на проект за сигурност. Това се случва, откакто от регион " Средец " са изпратили протокол, в който се споделя, че би трябвало да бъдат подхванати незабавни ограничения за ограничение на достъпа на жители поради положението на плочите. Опасни се оказват в това число и тези с надпис " На руската войска освободителка от признателния български народ ".

Трайков изясни за " Капитал ", че ще задвижи документа по най-бързия метод, откакто още веднъж бъде препратен от управата към региона. Това значи, че в границите на няколко седмици е допустимо да бъдат сложени огради на нужните места. Едновременно с ограниченията за сигурност се готви и преместването на монумента. Очаквайте в петък в седмичния " Капитал " изявление с регионалния шеф на София-град Вяра Тодева, в което тя споделя за другите разновидности къде може да бъде изместен и какви стъпки следват, с цел да се случи това допустимо най-бързо.
Опасният монумент
В протокола от регион " Средец " в този момент е установено, че има паднали, изкривени и отлепени гранитни плочи от всички страни на паметника, както и обособени гранитни плочи от главния паметник, очевидно разместени и компрометирани, които са причина за настъпване на произшествия.

" Предписанието, което ми беше връчено, е да бъдат подхванати незабавни ограничения по ограничение достъпа на жители наоколо до оборудването посредством ограждането му със строителна ограда. Другото наставление е да бъдат демонтирани каменните блокове с надписи във очевидно предаварийно положение и тези, осъществени без утвърдени строителни бумаги, както и други детайли по техническата оценка на положението. Тъй като ние в действителност имаме такава заповед на основния проектант от 20 март тази година, която е влезнала в действие, сме длъжни да осъществим това и още в този момент имаме желание да възложим правенето на план на Плана за сигурност и здраве. Надявам се до една седмица той да бъде подготвен и да бъде утвърден ", разяснява регионалният шеф Вяра Тодева за " Капитал ".
Фотограф: Велко Ангелов Реклама
Опасното положение на плочите повдига въпроса за тяхното бъдеще, защото те са част от постамента, за който няма проекти да бъде преместван. Тодева изясни, че преди всичко би трябвало да се обезопаси регионът, само че редом с това Университетът по архитектура, строителство и геодезия ще изготви експертиза с съответно наставление и мнение по тези детайли, които би трябвало да бъдат закрепени. После Столичната община ще взема решение дали постаментът да остане на мястото си, като това ще е обвързано и с оповестяването на състезанието за цялата Княжеска градина.

За неприятното положение на паметника другояче се знае още от 2018 година, когато от НАГ са открили, че доста от облицованите плочи са компрометирани и следва да бъдат поправени, и след това беше предоставена градивна експертиза към тогавашния регионален шеф. Досега обаче не бяха взети никакви ограничения.
Свързани публикации Советский памятник, иди на... 11 август 2023, 06:57 Паметникът на Съветската войска в София: кой е виновен? 29 юни 2023, 18:39 Ще бъде ли изместен най-сетне Паметникът на руската войска? (Подсказка: Надали) 9 март 2023, 16:37
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР