Пълзенето – първото самостоятелно придвижване на бебчо преди да проходи.

...
Пълзенето – първото самостоятелно придвижване на бебчо преди да проходи.
Коментари Харесай

Ще пълзим напред!

Пълзенето – първото независимо напредване на бебчо преди да проходи. Много родители избират да пропуснат този стадий, тъй като се тормозят от произшествия или от обстоятелството, че мъничето пълзи по пода, който колкото и да чистим въпреки всичко не е безплоден и по още куп съображения. Оказва се обаче, че пълзенето е от извънредно значение за развиването на детето и то никога не трябва да бъде пропускано или възпирано. Напротив би трябвало да бъде подтиквано. Този стадий не инцидентно е очакван от природата да бъде “изпълзян ” по този начин да се каже, тъй като ни приготвя за дейното придвижване, което ни следва по-късно. Естественото развиване на детето включва то последователно да стартира да се придвижва по стомах, по-късно усъвършенствайки се да се придвижва лазейки, след това единствено да се изправя, държейки се за постоянна опора, до момента в който е готово да направи първите си независими крачки.

Всичко това става последователно, подготвяйки организма ни малко по малко за идните промени. Пълзенето е належащо за развиването на опорно-двигателния уред, укрепва мускулите на гърба, ръцете, краката, усъвършенства координационните придвижвания. Всяка физическа интензивност при децата въздейства позитивно върху развиването на основния мозък, образувайки нови връзки в кората. Пълзенето способства не толкоз за стимулиране на моторната зона, колкото усъвършенства взаимоотношението на двете полукълба на мозъка: лазейки дребното дребосъче би трябвало да съгласува придвижванията на крайниците си (дясна ръка-ляв крак), които отрегулират противоположните полукълба.

Освен това до момента в който се придвижва, докосвайки пода с дланите си, детето развива и тактилната си сензитивност, опознавайки разнообразни повърхности – килим, паркет и други Усъвършенства също зрителното си усещане и ориентацията си в пространството.

Когато у дома към този момент имаме пълзящо дребосъче е добре да се погрижим за сигурността му:

Самите вие застанете на четири крайници и огледайте дома си. Какви са евентуалните рискове, които може да срещне по пътя си – остри ръбове, стъклени повърхности, контакти и така нататък Внимавайте и за кабелите. Доста постоянно дечицата дърпайки провисналия кабел може да съборят предмети върху себе си.

Проверете постелките да не се плъзгат.

Внимавайте да не става течение.

Може би ще се наложи да постелите килим, в случай че сте с паркет или различен корав под.

В комерсиалната мрежа се оферират специфични текстилни наколенки, които да предпазят коленцата на дребните пълзящи човечета.

Разпръснете по пода играчки, книжки, кутийки и други, с цел да го стимулирате да се придвижва.

Активното пълзене и изразходването на повече сила усъвършенстват апетита и съня на децата. Нормално е също по този начин детето малко да отслабне заради нарасналата интензивност и това не трябва да ви тормози.
За да стимулирате дребното бебче да стартира да пълзи го поставяйте по стомах като сложите на малко разстояние пред него обичаната му играчка или някоя нова такава. То ще се стреми към нея и последователно ще стартира да се придвижва. Първоначално ще направи така наречен колибка т.е. ще свие краченца. Може да му помогнете като му осигурите опора с ръка все едно ще го побутвате, само че в действителност не го вършиме. Просто му осигурявате постоянна опора, с цел да се оттласне.

Имайте поради, че общо взето колкото са децата толкоз са и методите на пълзене. Оставете го да се придвижва както реши – встрани, обратно, на длани, на лакти...
Понякога, поставяйки детето в проходилка, то прохожда без да е пълзяло. Но сякаш за доказателство, че този стадий би трябвало да бъде изминат, някои деца даже откакто са проходили стартират да пълзят.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР