Пълното премахване на т.нар. златни паспорти, разработеното от ДПС антикорупционното

...
Пълното премахване на т.нар. златни паспорти, разработеното от ДПС антикорупционното
Коментари Харесай

ДПС представи на Вера Юрова промените в Конституцията

Пълното унищожаване на така наречен " златни паспорти ", създаденото от Движение за права и свободи антикорупционното законодателство и подготвяните от Движението промени в Конституцията показа през днешния ден водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ пред Вера Юрова, зам.-председател на ЕК по полезности и бистрота.



На диалога участваха още зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Хамид Хамид, член на правната комисия в 47-ото Народно събрание и съпрезидентът на АЛДЕ Илхан Кючюк, докладчик на Renew Europe в Комисията по правни въпроси на Екологичен потенциал.

Четем със угриженост отчетите на Европейската комисия и рекомендациите в тях. Затова и подготвихме законодателни промени за превъзмогване на проблемите в България, сподели Мустафа Карадайъ и показа концепциите на Движение за права и свободи.

Една от тематиките са така наречен " златни паспорти " - придобиването на поданство посредством вложения, сподели водачът на Движение за права и свободи.



С оглед на рекомендациите ние внесохме законопроект, с който въобще отстраняваме опцията посредством вложения да се придобива поданство, заяви Карадайъ.

Внимателният ни разбор на действието на капиталовото поданство през последните 9 години откри, че тази правна норма не извършва функционалностите, за които е въведена - привличане на вложения, сподели Хамид Хамид. И добави: " Нещо повече - разпореждаме и цялостна инспекция на всички съответни случаи за даване на българско поданство от съществуването на този механизъм досега като предвиждаме и наредба, съгласно която при определяне на нарушавания неотложно ще бъде открита процедура за лишаване на българското поданство ".

Инициативата на Движение за права и свободи за унищожаване на капиталовото поданство е извънредно добра вест, съобщи Вера Юрова и напомни, че това подхожда на многократните рекомендации, отправяни от Европа към България. Юрова изрази вяра, че българският парламент ще поддържа предлагането.



Еврокомисарят приветства предварителния разговор и акцентира значимостта на готвените промени, защото те стъпват на основата на направените към България рекомендации от интернационалните институции като Европейска комисия, Съвета на Европа и Венецианската комисия. Тя изрази вярата, че ще бъде открита политическата воля и увереност за премахване на проблемите.

Вера Юрова особено посочи активността на Илхан Кючюк като докладчик на Европарламента по редица горещи въпроси.

Еврокомисар Юрова пожела триумф на Карадайъ по време на утрешните му срещи на високо равнище в Брюксел.

Лидерът на Движение за права и свободи ще е на посещаване в централата на партия АЛДЕ и ще има среща с народни представители от Република Северна Македония.

След това Карадайъ ще беседва с Хуан Фернандо Лопез Агилар, ръководител на Комисия по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE), както и с Адриан Васкез Лазара, евродепутат и ръководител на Комисията по правни въпроси на Екологичен потенциал.

Лидерът на Движение за права и свободи ще се срещне още със Стефан Сежурне, ръководител на групата „ Обнови Европа “ в Екологичен потенциал. Карадайъ ще беседва и със Софи ин‘т Велд, евродепутат, ръководител на Група за наблюдаване на демокрацията, правовата страна и главните права към Комисия LIBE в Екологичен потенциал.

В Брюксел Мустафа Карадайъ ще даде и брифинг за представители на български медии.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР