Пълномащабната военна инвазия на Владимир Путин в Украйна постигна такова

...
Пълномащабната военна инвазия на Владимир Путин в Украйна постигна такова
Коментари Харесай

Анти-конфронтацията спрямо Русия е захвърлена в кошчето - Скандинавия може да усложни живота на Путин

Пълномащабната военна инвазия на Владимир Путин в Украйна реализира такова обединяване на Западна Европа, каквото не е имало от Втората международна война насам.

Държави, известни с неутралната си позиция (б.а. - ), поддържаха глобите против Кремъл, други – като Швеция - изпратиха оръжия на украинците. Правителства, които години наред не изпълняваха отговорностите си към НАТО за обособяване на задоволително средства за армията, направиха противоположен завой. Страни с отявлени стопански връзки с Русия изненадващо прекъснаха взаимоотношенията си с Москва.

Безпрецедентното обединяване по отношение на глобите, политическите и военните дейности продължава да поддържа оптимизма в Европа макар ужасите от войната на Путин. Този оптимизъм е обвързван с визията, че континентът ще излезе от рецесията по-добре квалифициран против заканите за сигурността.

Най-вече това важи за трите северни страни на Скандинавския полуостров – Норвегия, Швеция и Финландия. Съдбата им е в центъра на вниманието около протичащото се в Украйна заради неповторимите им връзки една с друга, с останалата част от Европа и с Русия. 

Норвегия и Финландия имат обща граница с Русия, първата е по-малка – към 200 км, до момента в който финландската се простира на цели 1300 км. Норвегия – най-северната от трите скандинавски страни, е член на НАТО, само че не е в Европейски Съюз. Останалите две са представителки на Европейския съюз, само че без участие в Алианса.

И трите страни са поддържали неконфронтационен метод по отношение на Русия след разпадането на Съветския съюз – поради близостта им до най-голямата страна по повърхност в света. И трите са членове на Шенгенското пространство, което значи прекосяване без ограничавания през границите посред им.

Именно тези два последни обстоятелството изиграха най-важна роля за сериозното преосмисляне на европейската сигурност през последните три седмици: Как можеш да водиш политика на неконфронтация, когато по едно и също време с това споделяш открита сухоземна граница с Русия?

„ Ако Путин успее в Украйна, тогава ние всички ще си зададем въпроса кой е идващият “, споделя върховен представител на защитата от Скандинавия пред CNN. „ Отворените пунктове сред трите страни значат, че всеки компромис във връзка с финландската граница с Русия ще бъде травматичен за целия полуостров “.

В Швеция и Финландия към този момент се водят дейни диалози за присъединение към НАТО – ход, който държавните управления на двете страни до неотдавна определяха като опасен акт на провокация по отношение на Москва. Заедно с Норвегия те към този момент захвърлят в кошчето политиката на безконфликтност.

„ Финландия и Швеция ненадейно нарушиха дългогодишната си позиция да не изнасят оръжия за военни зони и изпратиха доставки за Украйна, което беше най-големият потрес за европейците от позиция на реакцията на скандинавските страни. Подозирам, че и за Путин ", споделя Чарли Салониус-Пастернак, водещ откривател в региона на световната сигурност във Финландския институт за интернационалните връзки. 

Той чака още по-смели ходове от Скандинавия в подтекста на поетите задължения в документа „ Визия 2025 “, подписан от Швеция, Финландия, Норвегия, Дания и Исландия в качеството им на представители на NORDEFCO. Северното отбранително съдействие, каквото е името на организацията, е основано за да укрепи националните отбранителни качества на страните и да насърчи взаимоотношението сред тях.

„ Визия 2025 “ съдържа проекти за по-тясно военно съдействие сред петте народи, които имат разнообразни връзки с НАТО и Европейски Съюз.

„ Ако внезапно Норвегия, Швеция, Финландия, Дания и Исландия складират оръжия и военни елементи в други страни и координират дейностите си, тогава се намираме на територията на твърдата сигурност, настояща по границите на Европейски Съюз и НАТО, което в действителност ще усложни живота на Русия “, споделя Салониус-Пастернак.

Твърдата и безапелационна реакция на скандинавските страни разпростра вероятността за присъединение на Финландия към НАТО.  Александър Стуб, някогашен министър-председател на страната, счита, че влизането в Алианса към този момент е доста по-вероятно, защото Путин е разрушил салдото в връзките, поддържан от Финландия в продължение на години. 

" От стратегическа позиция, постоянно сме желали да държим присъединението към НАТО в задния си джоб като възпиращ фактор срещу агресивно държание от страна на Русия. Поддържахме салдото на нашата войска, с цел да е съвместима с тази на НАТО, като в същото време не сме членове на Алианса ", споделя Стуб пред CNN.

Той обаче счита, че експанзията на Путин е направила този баланс неосъществим. " Финландия се управлява от това, което аз назовавам разумен боязън. Ние виждаме експанзията на Русия и не желаеме да останем сами, както беше през Втората международна война ". 

Години наред Финландия и Швеция предприемаха дейности, с които да компенсират обстоятелството, че не са в НАТО. Те укрепиха връзките си със Съединени американски щати, Англия и останалата част от трансатлантическото общество.

Според Хекон Лунде Сакси – професор в Норвежкия лицей по защита, сътрудничеството в областта на сигурността сред северните европейски страни във формати като NORDEFCO прави района по-малко уязвим. „ В избран смисъл това даже надвишава участието в Европейски Съюз и НАТО. Най-силното обръщение през последните няколко седмици е единството “.

Първо Дания и Швеция изпратиха смъртоносно съоръжение в Украйна, после Финландия и Норвегия последваха образеца им. „ Спешността на обстановката подсигурява, че този тип съдействие се форсира, което прави отбраната ни против всеки съперник по-добра ", прибавя норвежкият професор.

На Путин и неговите съучастници несъмнено им е мъчно да го схванат, само че тяхната варварска война в Украйна подтикна елементи от Европа, които в миналото се съобразяваха с Русия, към немислими до момента дейности, разясняват от CNN.

Когато ужасът свърши, съветският президент може да се разсъни в една напълно друга Европа - съвсем неузнаваема по отношение на онази отпреди няколко месеца.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР