Пълен успех - така най-кратко може да се опише имунизационната

...
Пълен успех - така най-кратко може да се опише имунизационната
Коментари Харесай

Пълен успех: скоро британците ще забравят коронавируса |

Пълен триумф - по този начин най-кратко може да се опише имунизационната акция във Англия. 22 милиона британци към този момент са имунизирани, през юни в страната ще паднат всички ограничавания. Как го реализираха?

Англия слага пандемията под надзор. Символична в това отношение е и новината, че в страната ще демонтират спонтанните незабавни лечебни заведения, тъй като от тях към този момент няма потребност. Една от аргументите е триумфът на имунизационната акция.

Защо Англия се оправя толкоз добре?

Още при започване на годината Борис Джонсън знаеше какво тъкмо чакат жителите: „ Знам, че сега всички си задават еднакъв въпрос: по какъв начин най-бързо да инжектираме милионите дози ваксина таман на тези хора, които имат най-неотложна потребност “.

Имунизационната акция на английското държавно управление се трансформира в същинска история на триумф. Още през лятото държавното управление на Джонсън поръча стотици милиони дози ваксина - доста повече от това, от което страната в действителност се нуждае. Никоя друга страна в Европа не вложи толкоз пари в научните проучвания, производството и най-много закупуването на ваксини. И в този момент тази инвестиция се изплаща: 22 милиона британци към този момент са получили първата си инжекция. За съпоставяне: в Германия имунизираните досега са под 8 милиона.

Ролята на персоналните лекари

От самото начало на имунизационната акция основна роля играят персоналните лекари. Един от тях е Саймън Тоби, който в телевизионно изявление изяснява, че на първо време е почнал да имунизира изключително уязвимите и застрашени пациенти. Саймън се радва, че против пандемията най-сетне е издигната сериозна бариера.

От 15 февруари персоналните лекари в Обединеното кралство започнаха да имунизират жители на възраст сред 16 и 64 години, които страдат от предварителни болести. А от 1 март хората, получили първа доза ваксина, към този момент могат да отидат при персоналния си доктор за втората инжекция.

В началото несъмнено имаше компликации, споделя различен доктор пред БиБиСи: „ За една нощ трябваше да се пренастроим и да правим имунизирането в допълнение към нормалната си активност. И то в случай, че и допреди това бяхме претрупани оттатък лимита на опциите си “. Други лекари се оплакваха от нередовните доставки на ваксина - събитие, което неведнъж ги принуждавало в последния миг да анулират уговорени часове за имунизация.

Днес имунизирането при персоналните лекари към този момент работи добре. 80-годишната Морийн се радва от сърце. Живее със брачна половинка си, само че към този момент доста страда заради неналичието на обществени контакти: „ Беше доста тягостно да не мога да видя останалата част от фамилията “, споделя дамата.

Англия надмина всички

За премиера Борис Джонсън триумфът на имунизационната акция е извънредно значим. Защото по време на първата и втората вълна той се движеше на зиг-заг, а това породи вълна от неодобрение на Острова. Над 120 000 британци починаха в следствие от болест с ковид - печален връх в цяла Европа.

Сега обаче Англия стана рекордьор по имунизации. Най-късно през май половината жители на страната към този момент ще са имунизирани, а Борис Джонсън разгласи, че има намерение да вдигне всички ограничавания още през юни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР