Пала нарича откритата от него музика “саундтрак към страстите Христови В

...
Пала нарича откритата от него музика “саундтрак към страстите Христови
В
Коментари Харесай

Италиански музикант откри още един шифър на Леонардо в Тайната вечеря

Пала назовава откритата от него музика “саундтрак към пристрастеностите Христови ”

В творбата на Леонардо да Винчи “Тайната вечеря ” в кодиран тип има ноти от музикална комбинация. До този извод доближи италианският музикант и компютърен експерт Джовани Мария Пала (Giovanni Maria Pala) след четиригодишно проучване на стенописа.

Самият Пала назовава откритата от него музика “саундтрак към пристрастеностите Христови ”. Според думите му звученето прилича реквием.

В своята книга “Tайната музика ” (La Musica Celata), отдадена на извършеното проучване, Пала изяснява по какъв метод съумява да интерпретира фрагменти от фреската. Тези фрагменти, които имат алегорично значение в християнската теология, той употребява като музикални знаци.

Първо Пала обръща внимание на обстоятелството, че в случай че се нарисува музикално петолиние през цялата дължина на творбата на Леонардо, то лежащите на масата самун и ръцете на Христос и апостолите са ситуирани върху него като ноти. Това е изцяло разумно, тъй като хлябът е тялото Христово, а ръцете благославят храната, затова те са свързани, разяснява откривателят пред АП.

Той обаче дълго време не може да улови музикален смисъл в нотите, до момента в който не се досеща, че Леонардо е левичар и нормално написа от дясно на ляво. Тогава прочита нотите от дясно на ляво. В резултат се получава 40-секунден музикален фрагмент, който звучи най-добре, когато е изпълнен на орган.

“Тайната вечеря ” е нарисувана от Леонардо да Винчи през интервала 1495-1498 година Тя е с размери 460×880 сантиметра и се намира на стената в трапезарията на манастира Санта Мария деле Грацие (Santa Maria delle Grazie) в Милано.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР