Пакистанската избирателна комисия постанови във вторник, че партията на бившия

...
Пакистанската избирателна комисия постанови във вторник, че партията на бившия
Коментари Харесай

Вещаят ли нови трусове в Пакистан разкритията, че партията на бившия премиер Имран Хан е получила незаконно средства?

Пакистанската изборна комисия постанови във вторник, че партията на някогашния министър председател Имран Хан е получила нелегално средства, оповестиха представителят на партията му „ Движение за правдивост “ и медиите, представени от Ройтерс. Това може да докара до изключване от политическия живот на страната на някогашната звезда на крикета и на неговата партия.

Партията на Хан беше упрекната от изборната комисия, че е получавала средства от задгранични компании и чужденци, което е нелегално в Пакистан.

Хан не беше открит незабавно за коментар, само че представителят на неговата партия " Движение за правдивост “ отхвърли да са осъществявани непозволени дейности. " Ние ще спорен това решение ", съобщи представителят Фавад Чаудри пред кореспонденти в столицата Исламабад. Той уточни, че въпросните средства са получени от пакистанци, живеещи в чужбина, което не е нелегално. Чаудри, който е някогашен министър на информацията в държавното управление на Хан написа в Туитър: „ Изглежда, че ръководителят на Комисията разчита на карти Таро за своите решения, вместо на персоналните качества “.

Хан беше министър председател от 2018 година до април тази година, когато беше заставен да се отдръпна, откакто загуби избор на съмнение, който съгласно него е бил резултат от скрит план на Съединени американски щати. Вашингтон отхвърли това. Оттогава Хан активизира поддръжниците си, с цел да окаже напън за осъществяване на нови избори. Новият министър-председател Шахбаз Шариф отхвърли това искане.

Говорител на изборната комисия не беше открит незабавно за коментар, само че медиите оповестиха, че тричленна комисия е открила, че партията на Хан е получила финансиране от 34 чужденци или задгранични компании. Комисията уточни, че партията на Хан е показала подправена клетвена декларация за банковите си сметки и органът е открил, че „ Движение за правдивост “ е скрило 13 банкови сметки, които е трябвало да заявява. Освен това компании от Канада, Съединени американски щати, Австралия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) са спонсорирали партията в нарушаване на разпоредбите за финансиране на политически партии в страната. Комисията е поискала от партията да показа пояснение за какво, съгласно нея, средствата ѝ не би трябвало да бъдат запорирани, преди да вземе решение за бъдещето на групировката, оповестяват медии. Лидерите на „ Движението за правдивост “ дадоха обещание да се борят до последно и да апелират всяко решение на Комисията против партията пред Върховния съд на Пакистан.

Ариф Накви, пакистански магнат, за чиято финансова поддръжка за Хан в. „ Файненшъл таймс “ наскоро направи лично следствие, също беше упоменат в заключенията на изборната комисия. Базираната в Дубай компания на Накви „ Абраадж Груп “ банкрутира през 2019 година, което притегли по-голямо внимание към околните му връзки с авторитетни пакистански политици. Разследването на „ Файненшъл таймс “ разкри, че Накви е употребявал благотворителен шампионат по крикет, с цел да улесни даренията за партията на Хан от основаната си в Дубай компания и от член на кралското семейство на Абу Даби. Хан отхвърля да има нещо общо с това.

Решението на комисията беше приветствано от подалия жалбата против партията Акбар С. Бабар, създателят на „ Движение за правдивост “ и някогашен непосредствен помощник на Хан. Според Бабар всички обвинявания против Хан към този момент са потвърдени и някогашният министър председател би трябвало да напусне партията. Разкритията на Комисията идват в миг, когато „ Движението за правдивост “ на Хан набира мощ против ръководещата коалиция на премиера Шахбаз Шариф, отбелязва „ Файненшъл таймс “. Скандалът се развихря на фона на нестабилната политическа обстановка и икономическите проблеми на страната, в това число растежа на инфлацията. Заключенията на Комисията бяха оповестени в миг, когато Пакистан договаря с МВФ за разпределяне на транш от 1,3 милиарда $ и търси финансова помощ от страни като Саудитска Арабия и Китай, показва „ Файненшъл таймс “.

Пакистанската стопанска система се задъхва от растящите цени на храните и горивата, а запасите на страната в задгранична валута паднаха до 9 милиарда $. Правителството на Шариф беше насила на увеличи цените на електричеството, газа и бензина, с цел да завоюва поддръжката на МВФ, което подкопа поддръжката му измежду гласоподавателите.

Според анализатори прекомерно рано е да се каже, че заключенията за нелегално финансиране на „ Движението за правдивост “ ще нанесат непоправими вреди на политическото бъдеще на Хан. Партията му си възвърна част от поддръжката на гласоподавателите след вота на съмнение през април.

Самият Хан прикани за предварителни избори, откакто партията му означи победи на локалните избори в най-голямата пакистанска провинция Пенджаб предишния месец.

Азима Чима, директорка на основания в Исламабад мозъчен концерн „ Версо консълтинг “, сподели, че заключенията от следствието на Комисията евентуално ще бъдат възприети от поддръжниците на Хан „ като още едно доказателство, че Имран става цел на дълбоката страна “.

„ Това не е нещо, което да обърне националните маси против Имран Хан, тъй като гласоподавателите имат постоянни желания “, сподели тя и добави: „ Няма доста колебаещи се гласоподаватели, а Пакистан в този момент се трансформира в една поляризирана страна “.

Цитирания от „ Файненшъл таймс “ политически коментатор Хасан Аскари Ризви, сподели, че изказванията за корупция в политиката са „ широкоразпространен проблем в Пакистан “.

„ Хората в Пакистан свързват въпроса за задграничното финансиране единствено с вътрешни битки в политическия хайлайф “, сподели анализаторът и добави:„ Всички водещи политически водачи бяха упреквани в корупция, за какво тогава елементарният жител, изправен пред стопански проблеми, би трябвало да се интересува от това? “.

Хума Бакай, професорка в Университета в Карачи и постоянна коментаторка за малкия екран, сподели, че заключенията на изборната комисия наподобяват като „ мека присъда “. Тя добави обаче, че решението може в допълнение да задълбочи раздялите в пакистанската политика. „ Още една кутия на Пандора ще се отвори, в случай че в този момент „ Движението за правдивост “ ускори акцията си за следствие на финансирането на всички политически партии “, сподели тя и добави: „ Смятам, че това може да докара до още по-голяма дискусия “.

Ако въпреки всичко се стигне до разформироване на „ Движението за правдивост “, това ще е огромен трус в пакистанския политически живот и евентуално ще предизвика продължителни правосъдни борби. Имран Хан към момента се радва на огромна известност измежду последователите на партията му, заради което надали ще се поддаде на апелите да подаде оставка от председателския пост в нея. Скандалът демонстрира, че същинският проблем пред пакистанската политическа система не са толкоз вътрешнополитическите борби, колкото надълбоко вкоренената корупция, която я разяжда от вътрешната страна от десетилетия насам.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР