Пакет промени в Закона за здравето бяха публикувани за обществено

...
Пакет промени в Закона за здравето бяха публикувани за обществено
Коментари Харесай

Забраняват и пушенето на наргиле в затворени помещения

Пакет промени в Закона за здравето бяха оповестени за публично разискване от Министерството на здравеопазването.

Текстовете плануват възбрана за пушене на наргиле на закрити публични места, както и предлагането им на малолетни жители. Пушенето на закрито може да докара до затваряне на заведения в продължение на месец - в случай че повече от два пъти заловен в тях пушачи.

Освен наргилето, ще бъдат неразрешени предлагането и продажбата и на електронни цигари, контейнери за неведнъж пълнене, течности, съдържащи никотин и други произведения за пушене, разнообразни от тютюневите.

Ще се затегнат и глобите за притежателите на заведения, които нарушават разпоредбите. Отговорни за пушенето на закрито в заведения към този момент ще са самите съдържатели, тъй като са позволили да се погази закона на техен терен. Освен това при наново занемаряване на възбраните, инспекторите ще могат да затварят кръчмата за един месец. Промяна в санкциите обаче няма. Те остават от 300 до 5000 при първо нарушение и от 500 до 10 000 при второ.

Разширява се кръгът на контролните органи, които ще наблюдават за съблюдаване на разпоредбите и налагането на санкции. Наред с държавните здравни инспектори от РЗИ-ата, ще се включват и контролните органи на инспекцията по труда, регионалните дирекции по сигурност на храните, полицейските органи и 1 до 3-ма души, упълномощени от кметовете на общините.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР