П о чиста случайност севернокорейски хакери не успяха да откраднат

...
П о чиста случайност севернокорейски хакери не успяха да откраднат
Коментари Харесай

Как се крадат милиард долара от банка - случаят „Лазар”

П о чиста случайност севернокорейски хакери не съумяха да откраднат един милиард $ от Националната банка на Бангладеш през 2016 година В последна сметка прехвърлянията на грандиозната сума бяха спрени, като се изключи 81 млн. $, оповестява.

Аферата, станала известна по-късно като казусът „ Лазар”, сподели, по какъв начин бедната, затворена и изостанала Северна Корея е съумяла да сътвори един от най-опасните екипи от хакери в света.

Всичко стартира с погрешно работещ принтер. За чиновниците в Националната банка на Бангладеш това е работен проблем. Нещо, което се случва понякога във всички офиси, на всички места по света.

Но това не е какъвто и да е принтер и не е просто някаква банка. Става въпрос за централната банка на страната, която дава отговор за надзора върху валутните запаси. А принтерът се намира в мощно предпазена стая на 10-ия етаж в основния офис на институцията в столицата Дака. Неговата работа е да отпечатва записи за многомилионни прехвърляния, които текат в и отвън банката.



Когато принтерът стопира, хакерите към този момент са проникнали в компютърните мрежи и тъкмо в този миг правят най-дръзката кибер офанзива, опитвана в миналото.

За да откраднат един милиард $, те употребяват подправени банкови сметки, благотворителни организации, казина и необятна мрежа от съучастници.

Според ФБР, дръзката офанзива е кулминационна точка на годините на методична подготовка на конфиденциален екип от хакери, покровителстван от режима на Ким Чен-ун в Северна Корея. В промишлеността за киберсигурност те стават известни като „ Групата на Лазар” - отпратка към библейска фигура, която е възкресена от Исус.
 Дака
Все още за хакерите се знае доста малко. Един от обвинените е Парк Джин-хьок, който също е носил имената Пак Джин-хек и Парк Кванг-джин. Той е компютърен програмист, приключил влиятелен университет и отишъл да работи за севернокорейската компания „ Чонсун експо” в китайския пристанищен град Далян, създавайки онлайн игри и
хазартни стратегии за клиенти по целия свят.

През юни 2018 година американските управляващи упрекнаха Парк в интрига за осъществяване на компютърни измами и злоупотреби сред септември 2014 година и август 2017 година Той е изправен пред години затвор, в случай че в миналото бъде арестуван. Парк е един от дребното хакери от групата, на който ФБР има фотография.



Той е единствено един от хилядите млади севернокорейци, които са тренирани от детството си, с цел да станат кибер-воиници. Деца, определени още на дванадесетгодишна възраст поради гения си в математиката и обучавани целодневно.

Когато чиновниците на банката рестартират принтера, от него се изсипват незабавни известия от Федералната аварийна банка в Ню Йорк, където Бангладеш държи валутните си запаси си в щатски долари. Фед е получил указания да преведе цялата сума - близо милиард $, по сметка във Филипините.
 Фед
Моментът на офанзивата е определен съвършено. В Дака часът е към 20:00, само че в Ню Йорк е 4 сутринта и няма кой да отговори на позвъняванията. Освен това на идващия ден в Бангладеш е народен празник. Когато се допуска, че от централната банка в Дака ще разкрият кражбата, в Ню Йорк към този момент ще е уикенд.

В понеделник, 8 февруари, пък е първият ден от Лунната Нова година, народен празник в огромна част от Източна Азия. Използвайки разликите в часовите зони сред Бангладеш, Ню Йорк и Филипините, хакерите си основават прозорец от цели пет дни, с цел да вземат парите.

Атаката действително стартира година по-рано. Тогава мъж, представящ се като Расел Ахлам, праща автобиография и мотивационно писмо до Националната банка на Бангладеш. Според ФБР подобен човек не съществува. Файловете са инфектирани със особено основан за интервенцията компютърен вирус. Поне един човек в банката е изтеглил документите, давайки на хакерите достъп до системата на финансовата институция.



През идващите месеци „ Групата на Лазар” основава мрежа от сметки, с която парите да бъдат освен откраднати, само че и „ изпрани”.

За хакерите има едно последно затруднение - принтерът на десетия етаж, който записва всички нареждания за преводи. Ето за какво машината е извадена от строя.

Когато Националната банка на Бангладеш схваща през уикенда, че сметката ѝ в Ню Йорк е източена, нейният шеф в началото има вяра, че е станала неточност и ще успее да възвърне парите. Информацията за станалото е непокътната в загадка освен от обществеността, само че и от управляващите в Бангладеш.

Не след дълго обаче в банката схващат, че са жертва на невиждана хакерска офанзива и транзакциите не могат просто да бъдат анулирани.

Парите към този момент са преведени във Филипините, където управляващите декларират, че ще е нужна правосъдна заповед за каквито и да е дейности. Така Националната банка на Бангладеш е принудена да заведе дело, с което казусът става публично притежание.
 Манила
Последиците за шефа на финансовата институция са съвсем мигновени – той е помолен неотложно да подаде оставка.

В Ню Йорк обаче са загрижени, че хакери могат да употребяват за такива огромни обири системата за интернационалните разплащания „ Суифт”. Така със случая се заемат управляващите в Съединени американски щати.

Международните транзакции от банката в Манила, столицата на Филипините, където са преведени парите, са спрени неотложно. Само 5, на обща стойност 101 милиона $, съумяват да преминат. От тях 20 милиона $ са преведени на благотворителна организация от Шри Ланка, наречена Фондация „ Шалика”. В името обаче има правописна неточност и банков чиновник блокира транзакцията.

Така хакерите съумяват да измъкнат сериозната сума от 81 милиона $, която обаче е надалеч по-малка от задачата от 1 милиард. Откраднатите пари са „ изпрани” през
казината в Манила. Хакерите наемат частни маси, където подбрани комарджии играят Бакара повече от седмица. След това парите са качени на частен аероплан, с който пътува привиден китайски предприемач и изнесени от Филипините към Макао в Китай. Междувременно банкови чиновници съумяват да възстановят още 16 млн. $ от нает от хакерите комарджия.
 Макао
Разследващите считат, че по-късно множеството от откраднатите милиони са трансферирани в Северна Корея.

Бангладеш към момента се пробва да си върне изчезналите към 65 млн. $. Националната банка е подхванала правни дейности против десетки хора и институции.

Любопитна детайлност е, че компютърният вирус „ WannaCry”, който се популяризира като пожар в интернет през 2017 година, съмнително доста наподобява на потребления при случая „ Лазар”.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Една русокоска срещнала друга и си приказват: - Мила, защо мечтаеш? - Ами да срещна положителната самодива и тя да ме попита за какво… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниВнимание, кралски рожденик!За благополучие има относително лесна превенцияЛято, плаж, солени усмивки и... студена бира. Идеално или неЦентралната изборна комисия ще качи на уеб страницата си симулатор за машинно гласуванеТя ще се състезава в категория повдигане на тежести до 87 кг при женитеТази рецепта е за четири порцииИнтересни обстоятелства за лятното слънцестоенеПред медиите Иванчева съобщи, че е със смесени усеща във връзка изменението на мяркатаЧували ли сте към този момент за демисексуалността?По първични данни лек автомобил " Тойота " се завъртял след удар в мантинелатаПричината е въпросът със небостъргача „ Злaтeн вeк ”Разберете кои са теКой принуди принцесата на народа да го вземеОчакваше " Национален общ брой " да поведе в първия кръг на изборитеПострадалата се е опитвала да се отскубне от кучето в продължение на минутиЦенни препоръки от фитнес инстуктора Елизабет МихайловаОт мрежата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР