Отстраненият Съвет на директорите на държавното предприятие за производство на

...
Отстраненият Съвет на директорите на държавното предприятие за производство на
Коментари Харесай

Уволненото ръководство на ВМЗ-Сопот обвини Корнелия Нинова в лъжи

Отстраненият Съвет на шефовете на държавното дружество за произвеждане на муниции „ Вазовски машиностроителни фабрики “ в Сопот упрекна вицепремиера Корнелия Нинова в разпространяване на погрешна информация и опроверга изказванията, които тя уточни като аргументи за уволненията.

В петък Нинова изненадващо разгласи промяна на борда на ВМЗ-Сопот, като уточни три аргументи за това: влошено финансово положение, отвод да се заплати държавен дял и ликвидация на имущество - без да е известено управлението на " Държавната консолидационна компания ". ВМЗ-Сопот е дъщерно сдружение на държавната ДКК, чийто принципал пък е министърът на стопанската система.

По думите на членовете на отстранения Съвет на шефовете на оръжейното дружество обаче Корнелия Нинова е " заблудена и въвлечена в сходна конспирация, като е доста надалеч от същинските обстоятелства и действителното положение на сдружението ", а самите те са дискредитирани - поради кадровата политика на настоящето управление на ДКК.

Причина номер едно за рокадата: Влошено финансово положение

Какво сподели Нинова? Влошеното финансово положение е причина номер едно за промяната на управлението. По думите на Нинова предприятието приключва 2021 година с над 3 млн. и 107 хиляди лв. облага, само че първото тримесечие на 2022 година, осъществя загуба в размер на 1 млн. лева

Какво споделя Съветът на шефовете? Само за първите 5 месеца на 2022 година по сметките на „ Вазовски машиностроителни фабрики “ ЕАД са постъпили над 150 млн. лева доходи, а подписаните контракти надвишават половин милиард лв.. Дружеството няма просрочени отговорности.

„ Фактите са следните – ВМЗ е приключило 2021 година с облага не от над 3 млн., както твърди вицепремиера Нинова, а от малко над 1 млн. лева ”, показват от Съвета на шефовете.

Причина номер две за промяната на управлението: ВМЗ-Сопот отхвърля да заплаща дял на страната

Какво споделя Нинова? Министерският съвет взе решение държавните сдружения да приведат дивидента си в размер 100% в бюджета за 2021 година до 30 април 2022 година, само че управлението на ВМЗ-Сопот отхвърля да го направи: " Въпреки многократните писма, изпратени от управлението на ДКК до ВМЗ-Сопот, управлението отхвърля да заплати държавния дял до този миг ", сподели Нинова и добави, че има писмения отговор за този отвод.

Какво споделя Съветът на шефовете? Не е правилно, че управлението е отказало да заплати дял за 2021 година, както е решил Министерски съвет - още на 20 април 2022 година годишният финансов доклад на ВМЗ е изпратен за утвърждение на ДКК, само че до този миг мнение не е обещано и това блокира изплащането на дивидента към държавния бюджет.

„ Ако това е измежду претекстовете на вицепремиера, то тя следва да освободи Съвета на шефовете на ДКК, а друг на ВМЗ “, разясняват от оръжейния цех.

Причина номер три за уволненията: Държавното сдружение се разпродава скрито

Какво споделя Нинова? Ръководството на ВМЗ-Сопот е почнало да продава обособени елементи, представляващи благосъстоятелност на ВМЗ, измежду които очивна база „ Чевира “ в Старосел, община Хисаря, хотел в Сопот, здания, намиращи се в индустриална зона Гара Калояново и други Продажбите са спрени, откакто ДКК схваща за дейностите на дъщерното си сдружение и неговото управление.

Какво споделя Съветът на шефовете? ”…Всъщност в решението да се продават тези обособени елементи по-голяма роля има вицепремиерът Нинова, в сравнение с сегашният Съвет на шефовете на ВМЗ-Сопот, защото това решение е взето от Народното събрание през 2019 година ”

С това решение е натоварена Агенция за обществените предприятия и надзор, а не управлението на ВМЗ, показва още уволненото управление.

„ Никога актуалният Съвет на шефовете освен не е вземал сходни решения, само че и даже не е разглеждал сходни въпроси “, безапелационни са от сдружението.

В своята позиция Съвета на шефовете показва паника, че в миг, в който са предоставени рекорден по размер контракти на държавния цех, се подхващат дейности, които могат да блокират активността му и да застрашат бъдещето на едно структуроопределящо дружество с хиляди заети служащи.

Междувременно двата синдиката в завода - КНСБ и КТ " Подкрепа " - показват неодобрение от промяната на досегашното управление и от изказванията на Корнелия Нинова и оповестяват, че обмислят митинги. Ръководството на община Сопот също изрази противоречие с измененията в борда на държавното сдружение.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР