Отстъпка от 25 стотинки за литър гориво за физическите лица

...
Отстъпка от 25 стотинки за литър гориво за физическите лица
Коментари Харесай

Антикризисната идея: зареждаме бензин и дизел с отстъпка 25 ст. за литър

Отстъпка от 25 стотинки за литър гориво за физическите лица при зареждане от бензиностанция - това обмислят да предложат от ръководещата коалиция като част от новия си антикризисен пакет, който би трябвало да стане изцяло явен до седмица.

Новината заяви през днешния ден заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов пред Нова тв.

Така загатната през вчерашния ден концепция за помощ за високите цени на горивата добива към този момент някаква относително ясна форма. Въпреки това към момента не е конкретизирано по какъв начин тъкмо ще се управлява схемата, тъй като тя си има и своята измама. Отстъпката ще важи до разходването на 50 литра на месец за физическо лице.

Как ще се знае кой жител какъв брой от горивото с право на отстъпка е употребил, от коя бензиностанция, по кое време и така нататък - ще се обяснява. Важно е да се има поради, че юридическите лица, т.е. компаниите - няма да имат достъп до мярката, стана ясно още от думите на Данаилов.

Според него отстъпката може да проработи от юни и ще смъкна цените на бензин и дизел под 3 лв. за литър. Данаилов обаче направи ангажимента, че сметката е съгласно сегашните цени на горивата.

Правителството не очаквало и спекулации от страна на търговците, тъй като " това е конкурентен пазар ".

Припомняме, че другите ограничения, оповестени през вчерашния ден, са възможното унищожаване на на акциза на природния газ, употребен като моторно гориво. Освен това се обмисля и понижаване на Данък добавена стойност на природния газ до 9%. За последното обаче би трябвало позволение от Европейска комисия и по думите на зам.-министъра процедурата би лишила към три месеца. Предвижда се и инфлационна добавка за пенсионерите от 60 лева, както и такава за фамилии с деца - 50 лева

Общата цена на пакета е за сред 1,5 и 2 милиарда лева, изясни през вчерашния ден финансовият министър Асен Василев.

Иначе - Данаилов разяснява и днешната вест за контрактуваните физически доставки на американски полутечен газ на цени под тези на " Газпром ". Зам.-министърът съобщи, че по тематиката се работило от февруари и настоящето съгласие било разумното завършване на диалозите.

Според него съответната цена зависи от доста условности, в това число по какъв начин ще се прави доставката.

" В момента не разполагам с конкретика. Напълно е допустимо тя да е по-ниска от тази на " Газпром ", тъй като тя е много висока ", разяснява Данаилов. И добави: „ Цената на тръбния газ, когато се доставя на повече от 4000 км, сигурно става задоволително висока и може да бъде и по-висока от тази на полутечен природен газ ".

Запитан дали става въпрос за регулярни или краткотрайни доставки, той отговори: " По-скоро става въпрос за регулярни. Такава е и общата договореност сред Джо Байдън и Урсула фон дер Лайен за започване на регулярни доставки на полутечен природен газ от Съединени американски щати ".
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР