Отравянето на Навални с Новичок предизвика остро възмущение на Запад.

...
Отравянето на Навални с Новичок предизвика остро възмущение на Запад.
Коментари Харесай

Ужасяващ и подъл акт: Западът е възмутен от отравянето на Навални

Отравянето на Навални с Новичок провокира остро отвращение на Запад. Това закононарушение е " ориентирано против главните полезности и права, за които ние се застъпваме ", сподели Меркел. Европейска комисия приказва за " отблъскващ и лицемерен акт ".

Алексей Навални е токсичен с Новичок, настояват от специфична лаборатория на Бундесвера. Според немското държавно управление, доказателствата за това са " безспорни ". Берлин упорства Кремъл да обясни случая.

Светът чака отговор

" Опит за ликвидиране посредством отравяне " на водещ съветски опозиционер - по този начин канцлерката Ангела Меркел назова случилото се. " Трябвало е да бъде принуден да мълчи ", сподели тя и добави, че в този момент се повдигат доста съществени въпроси, на които само съветското държавно управление може и би трябвало да отговори. Това съобщи Меркел в извънредно ясна позиция. Престъплението против Навални е ориентирано против " главните полезности и главните права, за които ние се застъпваме ", сподели тя. И още: " Светът ще чака отговори. " Русия би трябвало да открие виновника за това закононарушение и да го подведе под отговорност, съобщи и немският външен министър Хайко Маас.

Новината за отравянето на Навални с Новичок разклаща съществено така и така мощно обтегнатите връзки сред Русия и Германия, а и връзките на Кремъл с другите западни страни. Главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи: " Всяка една приложимост на химически оръжия е опасност за интернационалния мир и интернационалната сигурност ". По думите му, Алиансът ще разиска с Германия и останалите сътрудници вероятните стъпки.

" Ужасяващ и лицемерен акт "

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен назова отравянето на съветския опозиционен политик " отблъскващ и лицемерен акт ". " Извършителите би трябвало да бъдат подведени под отговорност ", настоя тя в обществената мрежа Туитър. Подобна бе и реакцията на висшия представител на Европейски Съюз за външните работи и политиката по сигурността Жозеп Борел, който напомни, че употребяваната отрова от групата на Новичок е създадена от Съюз на съветските социалистически републики и по-късно от Русия. Подобна отрова бе употребена и против някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му в Солсбъри през 2018. Тогава двамата оцеляха на косъм. Редица западни страни изгониха съветски дипломати.

И в тази ситуация " Навални " немското държавно управление се надява на обединен отговор от страна на западните сътрудници. А реакцията ще зависи и от държанието на Русия, разгласи Хайко Маас.

Какво е положението на Навални?

Алексей Навални се почувства зле по време на полет на 20 август. Той бе признат по неотложност в интензивното поделение на болничното заведение в Омск, където лекарите обявиха, че не са разкрили следи от отрова в организма му. По гледище на околните на Навални, той беше изместен в берлинската клиника Шарите. Още преди няколко дни лекарите там допуснаха, че Навални е бил токсичен. Тогава Кремъл назова изказванията им " прибързани ".

От Шарите оповестяват, че положението на отявления критик на Владимир Путин продължава да е все по този начин съществено. Симптомите на отравянето към този момент отслабвват, само че все пак той остава на изкуствено дишане в интензивното поделение. Берлинските лекари чакат, че скоро той няма да се възвърне. Освен това те не изключват дълготрайни увреждания в резултат на тежкото отравяне.

Кремъл подлага на критика Берлин

Същевременно Русия подлага на критика остро държанието на федералното държавно управление. " Предпочитат обществени изказвания, изречени на всеослушание (...) Съществуващите законови механизми за съдействие са изцяло подценени ", оповестиха от съветското външно министерство.

Дмитрий Песков, представител на съветския президент Владимир Путин, акцентира въпреки всичко, че Русия е подготвена да си сътрудничи с немските служби по случая. Той увери, че основната прокуратура в Москва е изпратила публично питане, само че до момента нямало отговор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР