"Отпускането на мерките срещу COVID-19 по коледните празници може да

...
"Отпускането на мерките срещу COVID-19 по коледните празници може да
Коментари Харесай

СЗО България: Отпускането на мерките по Коледа може да се превърне в трагедията на живота ни

"Отпускането на ограниченията против COVID-19 по коледните празници може да се трансформира в една от нещастията на живота ни ", акцентира доцент Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация у нас.

"Мисля, че би трябвало да имаме здрав разсъдък в тези времена и да не се поддаваме на страстите си. В момента ситуацията в България не е положително и позицията на здравния министър отразява нуждата от запазване живота и здравето на хората ", сподели Околийски пред БиТиВи. И добави, че в случай че въпреки всичко противоепидемичните ограничения бъдат отпуснати около Коледа, резултатът би бил унищожителен за България, "какъвто стартира да става ". "Това празнуване и ексцесивно предпочитание на хората да компенсират тези несполуки около ковид доста бързо може да се трансформира в едно тъгуване по загуба на близки и да би трябвало да търсим помощ по лечебните заведения ", счита представителят на СЗО.

По мотив приравняването на антигенните проби с PCR тестванията, Околийски уточни, че е изрично за концепцията. Уверен е и че тези данни няма да изкривят статистиката у нас. "Броят на инфектираните така и така е доста висок. Нужна е по-добра картина ", означи той. По думите му, Словакия, която е съпоставима с България, има извънредно положителни резултати точно след тестване с антигенни проби.

"Там коронавирусът е под надзор, тъй като откриха рисковите пациенти, изолираха ги. Това е методът за справяне с пандемията ", разясни Околийски.

Във връзка с настройките към имунизирането против COVID-19, той съобщи, че е сюрпризиран, защото процентът на хората, които желаят да се имунизират съвсем не се е покачил. Но се надява точно лекарите и чиновниците на първа линия, да дадат образец на популацията.

Представителят на СЗО показа също, че прогнозата на Здравната организация е, че в случай че сме задоволително рационални и се възползваме от имунизацията против COVID-19, ще избегнем трета, четвърта и пета вълна на болестта.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР