Отпадна забраната за оповестяване на данни от социологически проучвания в

...
Отпадна забраната за оповестяване на данни от социологически проучвания в
Коментари Харесай

Без забрана за публикуване на социологически данни в деня на вота, реши правната комисия

Отпадна възбраната за обявяване на данни от социологически изследвания в деня на вота . Това взеха решение депутатите от правната комисия при гласуването на второ четене на поправките в Изборния кодекс.
Предложението бе импортирано от Дияна Саватева от ГЕРБ и мина с 9 гласа ”за” и общо 7 гласа „ против” и въздържал се. Срещу концепцията бяха от Движение за права и свободи и патриотите. Според вносителите с новия текст ще се отстрани една неравнопоставеност, отбелязва " Монитор ".
От Движение за права и свободи и патриотите обявиха, че по този начин ще се повлияе на вота на гласоподавателите . Хамид Хамид пък посочи, че едно известие от 30 мин. по огромна телевизия може да обърне вота. " Не ме карайте да нарека предлагането ви лобистко ", сподели Хамид.
В отговор Саватева изясни, че по този начин ще се понижи опцията от поява на сивс или непроверена информация. И даде образци с Финландия, Словения и Холандия, където няма такова ограничаване.

След обжалване и връщане на решение от Върховен административен съд, ЦИК ще би трябвало да вземе наново решение с повече от половината от всички членове, а не с болшинство от 2/3, гласоподаваха депутатите. От Върховен административен съд разясниха, че в този момент настоящата наредба блокира решенията на ЦИК и се стига до там комисията да не извършва рекомендациите на съда поради неналичието на болшинство. Става дума за към 13 случая. И дадоха образец с отвод за регистрация на претендент за избори поради неналичието на болшинство. Същият принцип ще важи и за РИК, взеха решение още депутатите.
Правната комисия утвърди и предлагането да се прецезират и изброят кои тъкмо решения на ЦИК може да се жалят пред Върховен административен съд. Целта бе съдът да се облекчи и да не се занимават с актове, които всъщност не са възможни. От Върховен административен съд разясниха, че по време на избори се образуват сред 200 и 250 каузи
Правната комисия отхвърли предложенията на Движение за права и свободи за връщане на остарелия режим за разкриване на секции в чужбина и за отпадане на уседналостта от 6 месеца за локални и национални избори и 3 месеца за избори за Екологичен потенциал. Така остава ограничениято единствено за 35 секции в страни отвън Европейски Съюз при парламентарен избор .
По време на дебатите шефът на правната комисия Данаил Кирилов предложи да се направи изключение за Англия поради Brexit. В отговор от Движение за права и свободи предложиха с изключение на Англия, това да важи за всички - Съединени американски щати, Индия, Турция и всички страни в Организация на обединените нации. В последна сметка Кирилов отдръпна предлагането.
Отхвърлиха и настояването на Българска социалистическа партия за обществен указател на гласоподавателите, както и това на „ Воля” извънпарламентарните партии, само че с членове в Европейския парламент, да нямат членове в ЦИК, РИК и СИК. Последното обаче не съумя да мине, тъй като членовете бяха 9 на 9 гласа. Кирилов даже загатна, че в зала може и да бъде подкрепено.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР