Отпадането на един член от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) може сериозно

...
Отпадането на един член от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) може сериозно
Коментари Харесай

Отмяната на един член от НПК може да раздвижи съдебната реформа, смята адв. Марковски |

Отпадането на един член от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) може съществено да задвижи правосъдната промяна, счита адв. Марин Марковски.

Става въпрос за член 46 от Наказателно-процесуален кодекс, съгласно който по-висшестоящ прокурор може да променя или анулира постановления на прокурор от по-ниско равнище - нещо, което да вземем за пример в правосъдната система не е възможно.

" Има един член 46 от Наказателно-процесуален кодекс, който споделя, че всеки прокурор може да анулира разпореждане на по-долния прокурор . Ако един прокурор прочете или чуе по малкия екран, че има информация за нарушавания при социална поръчка, това е легален мотив за формиране на наказателно произвеждане - това е нещо, което не се прави . Например, русенски прокурор е гледал локалната кабеларка, повдига обвиняване, Икономическа полиция му носи документи, да речем против кмета или дясната му ръка, обаче член 46 споделя, че по-горният прокурор може да анулира постановлението за привличане и тогава този кмет, като се разтича по партийните централи, този областен прокурор е дотук ", изясни Марковски в утринния блок на Българска национална телевизия.

Според него промяната на правораздаването значи усъвършенстване в работата на полицията, в работата на прокуратурата, съда, дори и на съдебно-изпълнителните санкции: " Когато обособените звена не работят, тогава някъде по веригата не свети зелена светлина или няма топлината, от която се нуждаем ".

Промяната би трябвало да бъде посредством съответни закони, което значи текстове, а не опит за изразителност. Когато приказваме за промяна, би трябвало да се запитаме за какво, каква е задачата, добави юристът.

Нека този парламент да бъде парламент на вярата и на триумфа. Затова отговорът на въпросите следва след януари, когато се гласоподават законите, каза още той.

Марковски разяснява още поръчката на държавното управление за нулева корупция. Това, съгласно него, звучи съвременно и съвременно, " само че в Наказателния кодекс има текст, който споделя, че провокацията към рушвет се санкционира, т.е. това значи, че този текст би трябвало да отпадне. Подкупът е като изневярата в положителното семейство - всички го крият, то е сред двама души. Въпросът е това закононарушение да бъде разкрито ".

Нулева корупция значи дейно откриване на закононарушенията, това е силата на закона, безапелационен е той.

Относно промяната за пълномощията на основния прокурор, той разяснява, че това е " една стихия в чаша вода ".

" Никога в историята на България основните прокурори не са правили закононарушения. Ако това се случи, има решения на Конституционния съд. Трябва да се анулира член 46, тъй като основният прокурор може да анулира постановлението, което го притегля като обвинен. Вижте, дали ще бъде Гешев, Чочков или Петков, в случай че имаме една превъзходна законова конструкция, в която основният прокурор е административен началник, а не процесуален участник, ще се реализира правораздаване ", добави адв. Марковски.

" Прокурорите са младежи, облекли прокурорски тоги, тъй като обичат специалността си, обаче те би трябвало да създадат и една кариера и когато той повдига обвинявания против хора, които ще му отрежат постановленията, той няма да го направи, тъй като ще му отрежат крилата. Законът би трябвало да дава крила, а не да реже ", акцентира юрист Марковски.

Относно личността на самия Иван Гешев Марковски съобщи: " Човекът е почнал като служител на реда, блъскал е, не желая да върша оценка на неговата работа и неговата персона ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР