Отпадането на добавката към заплатите за квалификация и стаж, за

...
Отпадането на добавката към заплатите за квалификация и стаж, за
Коментари Харесай

Отпадането на добавката към заплатите за квалификация и стаж ще се обсъжда утре

Отпадането на добавката към заплатите за подготовка и стаж, за което упорства бизнесът, ще се разисква на следващия ден в подкомисии на Националния тристранен съвет. Работодателите упорстват добавката " клас " да се договаря в груповите трудови контракти или с вътрешнофирмени правила за заплатите в предприятията. В момента " класовете " са наложителни за бизнеса, което е записано в разпоредба, признато от държавното управление.
В причините си бизнесът показва, че трудовото ни законодателство е остаряло, а добавката, известна като " Клас прослужено време ", пречи да се разкриват нови гъвкави работни места, като ощетени са тези безработни, които са в предпенсионна възраст с ниско обучение и подготовка от уязвимите маргинализирани групи.
Бизнесът счита още, че младите служащи неведнъж реализират по-добри самостоятелни трудови резултати от сътрудниците си с дълготраен стаж. Оспорва се и фактът, че добавката е наложена с подзаконов нормативен акт, а не със закон, което опонира на конституцията. Затова и заплащането на класовете към заплатите би трябвало да е единствено право на свободен избор, а не обвързване на работодателите от действителния бранш. 
След като тематиката бъде разисквана в подкомисиите по витално ниво и трудово законодателство, ще влезе за разискване и в Националния тристранен съвет.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР