Отпадане на изискването за представяне на свидетелство за съдимост, заложено

...
Отпадане на изискването за представяне на свидетелство за съдимост, заложено
Коментари Харесай

Няма да се изисква свидетелство за съдимост от администрацията

Отпадане на условието за показване на удостоверение за съдимост, заложено в 68 закона, утвърди държавното управление. Промяната е заложена в план на Закон за допълнение на Закона за ограничение на административното контролиране и административния надзор върху стопанската активност.

Свидетелството за съдимост е един от най-често срещаните удостоверителни документи, които се изискват от жителите в границите на административни производства, макар че данните са налични в друга администрация. С предлаганите промени ще се реализира доста понижаване на административната тежест както от позиция на време, по този начин и от позиция на разноски за жителите по отношение на приемането на услугата, показват от пресцентъра на Министерски съвет.

Предложението е в осъществяване на един от главните цели, изведен в Програмата за ръководство на държавното управление на Република България за интервала 2017-2020 година – понижаване на административната тежест за бизнеса и за жителите.

Облекчават се и административните процедури при издаване на позволения за дълготрайно и непрекъснато престояване на чужденци. Това става с признатите от кабинета промени в Правилника за използване на Закона за чужденците.

Съкращава се от три на два месеца срокът за приемане на позволение за непрекъснато и за дълготрайно престояване. Отпадат седем изисквани от лицата удостоверения, заявления и копия от документи, които ще се събират към този момент по административен път.

Отменя се и условието за показване на заверено копие от БУЛСТАТ и декларация за еднаквост на имената, защото такава информация се съдържа в други документи, които чужденецът ползва.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР