Отношенията между Турция и Русия са основани на общи интереси

...
Отношенията между Турция и Русия са основани на общи интереси
Коментари Харесай

Чавушоглу: Диалогът между Анкара и Москва дава добри резултати!

Отношенията сред Турция и Русия са учредени на общи ползи и взаимно почитание, тяхното развиване резервира положителен курс, съобщи през днешния ден министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу пред парламентарната комисия за обмисляне и бюджет, съобщи ТАСС.

Нашите връзки с Русия са значим аспект на нашата външна политика. Отношенията сред Турция и Руската федерация се основават на общи ползи и взаимно почитание, акцентира Чавушоглу. Въпреки съществуването на въпроси, по които не можем да се договорим с Русия, се стремим да запазим разговора жив и да стигнем до общи знаменатели, акцентира той.

По думите на турския министър разговорът сред Анкара и Москва " продължава да дава осезаеми резултати, както в тази ситуация с Нагорни Карабах ". Той сподели, че Турция ще продължи да се придържа към този стратегически метод и в идния интервал, предава Българска телеграфна агенция.

Според изнесените от Чавушоглу данни размерът на двустранната търговия сред Турция и Руската федерация за първите 9 месеца на 2020 година е достигнал 14 милиарда $.

Проекти като газопровода " Турски поток ", който пуснахме на 8 януари, и АЕЦ Аккую, където се стремим да пуснем в употреба първия реактор през 2023 година, са съществени обекти в нашите двустранни връзки. Въпреки пандемията размерът на двустранната търговия с Руската федерация за първите девет месеца на годината съставлява 14 милиарда $, а броят на съветските туристи доближи 1,9 милиона души по данни от октомври, сподели турският външен министър.

Междувременно той засегна и тематиката за зенитно-ракетните системи С-400, които Турция купи от Русия, като съобщи, че позицията на Съединени американски щати по въпроса и изключването на Турция от програмата за изтребителите Ф-35 е нанесло щета на двустранните връзки сред Анкара и Вашингтон в региона на защитата, показва още ТАСС.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР