Отношенията между Русия и Сърбия в енергийния сектор достигат ново

...
Отношенията между Русия и Сърбия в енергийния сектор достигат ново
Коментари Харесай

Руско издание: ЕС планира да провали преминаването на Турски поток през Балканите

Отношенията сред Русия и Сърбия в енергийния бранш доближават ново равнище. Основната експортна линия на газопровода „ Турски поток” може да премине през сръбската територия с по-нататъшна посока към Унгария и Австрия към един от главните общоевропейски газоразпределителни центрове в Баумгартен, написа съветското електронно издание “Российская газета “.
Въпреки това Европейски Съюз има намерение да осуети полагането на газопровод на Балканите, който доставя съветски газ. Тази позиция се споделя от старшия откривател на Института за славянски проучвания към Руската академия на науките, Петър Искендеров, добавя организация Фокус.
Според анализатора аргументите за евентуалните разрушителни дейности на Брюксел са напълно тъкмо разказани от чешкото издание „ Ваше веч “:
„ Главата на европейската дипломация, Могерини, неотдавна съобщи, че Балканите са в сферите на интерес и на Европейския съюз и Русия няма какво да търси там. Когато съветският външен министър Лавров я попита какво има поради, тя се разколеба и сподели, че е " неразбрана ".
" Нежеланието на Европейски Съюз и НАТО да си сътрудничат с Русия на Балканите, нежеланието да се употребява това съдействие за решение на обстановката в този постоянно неустойчив район е главната причина за размириците на Балканите. В бъдеще този район надали ще стане спокоен и проспериращ. Кризата в Югоизточна Европа ще се задълбочи, а в спора сред Запада и Изтока... ще се следи единствено ескалация, " написа „ Ваше веч “.
Междувременно по време на визитата си в Сърбия през януари съветският президент Владимир Путин разгласи, че Москва е подготвена да влага 1,4 милиарда евро в построяването на газопровод, минаващ през сръбската територия. Според някои оценки общата стойност на плана може да доближи 2 милиарда евро. През 2019 година „ Газпром “ възнамерява да отпусне 58,8 милиарда рубли за разширение на сръбската газопреносна система, с цел да получи газ от газопровода „ Турски поток “. В същото време, съгласно шефа на компанията „ Сърбиягаз “, Душан Баятович, акционерите на сръбската част от газопровода " Турски поток " към този момент са обезпечили 150 млн. евро за плана и възнамеряват да привлекат финансиране посредством заеми.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР