Отношенията между България и Северна Македония паднаха на ново най-ниско

...
Отношенията между България и Северна Македония паднаха на ново най-ниско
Коментари Харесай

Германска медия: Опасни инциденти между София и Скопие

Отношенията сред България и Северна Македония паднаха на ново най-ниско равнище, отбелязва немската медия в публикация, отдадена на проблемите сред Скопие и София. Северна Македония би трябвало да впише в конституцията си правата на българското малцинство в страната, наброяващо към 3500 души. Напрежението сред двете народностни групи се увеличи в последните месеци, показва немската обществено-правна медия. 

Редица произшествия

Заради належащата смяна в главния закон държавното управление в Северна Македония е подложено на солиден вътрешнополитически напън. За да се събере нужното парламентарно болшинство от две трети, ще бъдат нужни и гласове от опозицията. „ В същото време националистическата партия ВМРО-ДПМНЕ е срещу конституционната корекция, нагнетява проблеми с българското малцинство и настройва двата прилежащи нации един против различен “, разяснява АРД.

Медията напомня последните произшествия в връзките сред Северна Македония и България – нападението против два български политически клуба в Северна Македония, офанзивата против македонска организация в Благоевград и пребития млад политик, определящ се като български македонец, който бе откаран за лекуване в България по разпореждане на президента Румен Радев.

" Опасен казус "

Изменението на конституцията на Северна Македония би трябвало да се гласоподава в края на годината, а договарянията с Европейски Съюз ще могат да продължат, единствено в случай че правата на българското малцинство бъдат включени в главния закон, разяснява кореспондентката на АРД Ана Тилак.

Цитиран е историкът Улф Брунбауер от Института за проучване на Източна и Югоизточна Европа " Лайбниц " в Регенсбург, който вижда в протичащото се " рисков казус ". Експертът обръща внимание, че двустранен спор по въпроси, които нямат нищо общо с критериите за банкет в Европейски Съюз, ненадейно е станал част от договарянията за присъединение. Брунбауер предизвестява, че това отваря вратата за изнудване на страните, кандидатстващи за участие в Европейски Съюз.

Жертви без съответна премия?

Цитирано е и мнението на един македонски жител. Мариян Ивановски от Скопие следи със угриженост разногласията за конституционните промени в страната си. Разпалването на спора сред българи и македонци го нервира. " Това е българска политика още от времето на Балканските войни, когато българите водиха война със сърбите, с цел да причислят Македония ", споделя той. Според него България постоянно е желала да анексира Македония. " Но в този момент това става все по-очевидно. Те настояват, че хората в Македония са българи, само че ние сме македонци ", споделя той пред АРД.

Европейски Съюз упорства за решение на разногласието с България. В момента 64% от македонците желаят страната им да се причисли към Европейски Съюз, само че утвърждението за участието е намаляло с четири % спрямо 2021 година. Мнозина македонци остават с усещането, че страната им прави огромни жертви, без да получава някаква премия за това. 

Икономическото развиване на Северна Македония е позитивно в последното десетилетие, показва немската медия. Въпреки това Брутният вътрешен продукт на глава от популацията през 2021 година е бил едвам една пета от междинния за Европейски Съюз, инфлацията в този момент е към 18%, а пандемията и настоящата икономическа рецесия нанесоха тежък удар на нежната стопанска система, обобщи АРД.

" Кич, който погълна големи суми "

Търсенето на личната еднаквост си остава трайна тематика в Северна Македония, разяснява медията, давайки за образец плана " Скопие 2014 ". И напомня грандиозните здания и монументи, издигнати за да се укрепи националното самочувствие на македонците и да се покаже връзка с антична Македония на Александър Велики. „ Всичко това в този момент характеризира образа на столицата на балканската страна, само че кичът погълна големи пари, а не съумя да прикрие актуалните проблеми, разяснява медията в умозаключение.

*****

Вижте и това видео на Дъждовни води:

Кичът на Скопие под лупа

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР