„Отношенията между България и Русия се основават на дългогодишни исторически

...
„Отношенията между България и Русия се основават на дългогодишни исторически
Коментари Харесай

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова отлетя за Москва

„ Отношенията сред България и Русия се основават на дългогодишни исторически обичаи, културна непосредственост и другарски връзки сред двата народа. Между държавните институции на двете страни, както и туристическия бизнес на двете страни, има открити доста положителни обичаи, изграждани с десетилетия. Важно е да се възвърне туристопотокът сред двете страни. Искам да благодаря на съветската федерация, че участваме като страна сътрудник на Отдих 2020 година “. Това е декларирала заместител министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма, госпожа Марияна Николова пред ръководителя на Федералната организация по туризъм на Руската федерация (ФАТ ) - Зарина Догузова, оповестяват от прес центъра на туристическото ведомство.

„ Много се веселя да ви посрещна в Москва, след толкоз месеци на карантина. Надявам се взаимоотношенията сред страните да се развиват и взаимоизгодното съдействие да продължи. Туризмът е доста значимо направление в стопанската система, значимо е хората да пътуват “, това е споделила по време на срещата госпожа Догузова. Връзката сред двата народа е историческа. Човек, когато пътешества и посещава дадена страна, той научава традицията и бита ѝ. Туризмът е направление, от което зависят над 50 посоки и по тази причина е приоритет за нашата страна. Страната е открита за разговор и обмяна на опит, безапелационна е била ръководителката на ФАТ.

Николова пък е подчертала, че продължава дейната и сполучлива работа по подписаната през март 2019 година Програма за взаимни дейности в региона на туризма сред Министерството на туризма на Република България и Министерството на икономическото развиване на Руската федерация (2019-2021 г.). и постоянно се организира двустранната работна група в региона на туризма.

Министерството на туризма подхваща редица стъпки, с цел да може България да посреща повече съветски туристи. Съвместно с Министерството на външните работи успяхме да въведем облекчения в процедурите за издаване на визи, обяснила Николова. Целта е визите да се издават в доста къси периоди заради интереса на съветските жители към така наречен „ last minute” почивки. Визи се издават в 59 изнесени центъра в Руската федерация, като процедурите са ускорени оптимално. В консулските служби на България в Руската федерация са упълномощени единствено тези съветски туроператора, които дават отговор на условията за работа на съветския туристически пазар, като обменът на информация и съдействието с Федералната организация по туризъм и „ Турпомощ “ е непрестанен, това е съобщила на съветските си сътрудници министър Николова.

Голямо самопризнание за значимостта на страната ни за съветския туристически бранш е продължаването на асоциираното участие на Националното посланичество по туризъм на България в Асоциацията на съветските туроператори (АТОР). Министерството на туризма има отличното съдействие с виновните за туризма съветски институции, освен с федералния център, само че и с администрациите и бизнеса от съветските райони, на това е обърнала особено внимание Николова.

Догузова е демострирала подготвеност за съдействие и разговор и е подчертала, че за първи път в Русия туризмът се слага преди всичко като най-важна цел за възобновяване на стопанската система. Тя е дала заричане да бъде поддържан контактта сред двете страни и да се търсят пътища за подкрепяне туризма.

Бих желала да Ви уверя, че Министерството на туризма ще продължи да работи България да се осъществя все по-успешно като целогодишно туристическо направление на съветския пазар. В изискванията на продължаващата пандемия от COVID-19 е от основно значение да продължим нашето ползотворно съдействие. В момента, в който границите сред нашите две страни се отворят, България е подготвена да посрещне своите съветски посетители като сигурна туристическа дестинация, в подтекста на продължаващата пандемия от ковид, акцентира Николова. На фона на международната карта от увеличаващи се случаи на инфектирани с новия ковид, България остава измежду страните с минимум инфектирани на Балканите, което я прави сигурна туристическа дестинация, принос за което в огромна степен имат навременните и строги противоепидемични ограничения, взети от Правителството на Република България, безапелационна е била тя.

По време на срещата са били разисквани взаимни дейности за нарастване на броя на туристите, активизиране на положителното двустранно партньорство сред туроператорите, опциите за оказване на подпомагане на туристите, които се намират на територията на съответната страна, съдействие в региона на обезпечаване на сигурност по време на престоя им, изключително при организацията на детския отдих. Двете страни ще продължат да работят за активизиране на контактите сред образователни заведения, като към този момент има редица университети и институти в Москва и районите и в България, които образоват фрагменти за туристическата промишленост и си партнират в образователния развой, обмена на студенти и фрагменти в региона на туризма, стана ясно от информацията от срещата.

Вицепремиерът Марияна Николова е отправила покана към ръководителя на Федералната организация по туризъм на Руската федерация -Догузова да посети България и да взе участие в идния Българо-руски туристически конгрес, през последното тримесечие на 2020 година или началото на 2021 година. Събитието ще бъде отдадено на оздравителния и балнео туризъм след световната пандемия от Ковид-19 и ще се организира в границите на подписаната сред министерството на туризма и Федералната организация по туризъм Програма за взаимни дейности.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР