Отнетите от МВР шофьорски книжки заради неплатени глоби в срок

...
Отнетите от МВР шофьорски книжки заради неплатени глоби в срок
Коментари Харесай

Кога да търсим обезщетение за отнета книжка

Отнетите от Министерство на вътрешните работи шофьорски книжки поради неплатени санкции в период би трябвало да бъдат върнати. Това сподели особено за „ Темида – цената на истината “ адвокат доктор Петър Илиев, победител в категорията „ Адвокат на годината “ в Националните награди за правораздаване през 2019 година

Заради нарушаването на правото  на свободно напредване на Европейски Съюз засегнатите могат да търсят компенсации поради техни нарушени права, които са обезпечени от европейското право. Това може да стане и по Закона за отговорността на страната и общините за вреди.

„ Този проблем потвърждава голямото практическо значение на конституционното право в нашия живот.  Това е едно предстоящо и разумно решение, постановено с единогласие от Конституционния съд “, разяснява юристът.

“С отнемането на книжката поради неплатена санкция в период е нарушен фундаментален принцип на Конституцията – правилото на правовата страна. Защото задачите на насилствените и административни ограничения са прекратяване или надлежно попречване на административните нарушавания. Респективно попречване или премахване на нездравословните последствия от тях. Докато тези две ограничения, които визираме, не могат да реализират тези цели. Те имат за цел да бъде улеснена страната при събиране на своите обществени вземания за санкции ”, изясни още доктор Илиев.

Под формата на насилствени административни ограничения всъщност се прикрива глоба. Това е глоба за нещо, което не е административно нарушаване. Това, че хората не са си платили санкциите в едномесечен период за доброволно  осъществяване, единствено по себе си не е административно нарушаване. Получава се глоба за нещо, което не е административно нарушаване.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР