Горещата вълна продължава, но вече и се вижда края, така

...
Горещата вълна продължава, но вече и се вижда края, така
Коментари Харесай

Горещините приключват в началото на следващата седмица

Горещата вълна продължава, само че към този момент и се вижда края, тъй че ни следва смяна на времето в идващите дни.

В събота и неделя остава обаче горещо с дневни температури над 35 - 38 градуса в низините на страната, по високите западни полета до 33 - 34 градуса.

Тези от вас, които ще бъдат измежду природата да се съобразавят с тези високи температури, да не се излагат дълго време на директна слънчева светлина, да внимават с паленето на огън в горатаили в полето, тъй като заплахата от пожари е доста висока.

Спазвайте всички елементарни правила за държание при горещо време - пийте повече вода, не се излагайте директно на слънце, във времето от 12 до 18 часа, бъдете изключително деликатни към възрастните и децата.

В неделя следобяд тук-там в Западна България ще се основат условия за развиване на гръмотевични стихии и превалявания. И това ще е единствено началото на един няколко дневенпериод на по-нестабилно време, в който хем температурите ще се намалят, хем ще забележим още веднъж гръмотевици, проливни превалявания и даже градушки.

Атмосферното налягане над Балканите ще се намали, от северозапад към страната ще се придвижат по-хладни въздушни маси, атмосфретата ще е неустойчива и това са съвършените условия за типично летни стихии с гръмотевици и проливни превалявания.

Тези процеси ще стартират страхливо в неделя, в понеделник също тук-там ще има гръмотевици и валежи, както и във вторник,но от сряда и изключително в четвъртък, чакаме повсеместни превалявания и гръмотевици.

Тук е мястото да подчертаем, че би трябвало да следите краткосрочните прогнози на Национален институт по метеорология и хидрология, тъй като тези процеси са със бурен темперамент и е мъчно да се предвиждат тъкмо, изключително дни напред.

Ето за какво Сноптичната комисия дава единствено най-общата тенденцияза развиването на времето у нас в идващите 10 до 15 дни, само че съответното, ден по ден развиване на процесите би трябвало да се получава от краткосрочните прогнози.

Нестабилна ще е следавщата седмица, жегите ще намалеят, дори тук-там ще бъде и хладно, изключително в четвъртък на запад, ще има условия за превалявания и гръмотевици, за градушки, типични летни проявления.

Тъй като през юни към този момент имахме сходен темперамент на времето, то е ясно какво би трябвало да вършим и по какъв начин да се пазим в условия на силин гръмотевични стихии.

Юни ни подняса по доста - както превалявания и гръмотевици, градушки -така и изсъхнало и горещо време.

Тазигодина юни е по-топъл с повече от 2 градуса над нормалното, което го характеризира като един от най-горещите юнски месеци в последните двайсетина години. Само да напомним, че през май пък беше тъкмо противоположното - май беше един от най-хладните майски месеци в последните двайсетина години. Това е природата и в това няма нищо извънредно.

Ще изпратим юни още веднъж евентуално с по-високи температури, защото след захлаждането в средата на идната седмица температурите още веднъж ще се покачат.

В началото на юли, съгласно средносрочните модели, е допустимо да забележим ново захлаждане, в първата десетдневка на новия летен месец.

Защо е толкоз горещо? На този въпрос отговорът е доста явен. Заради атмосферната циркулация. От региона на Северна Африка през Средиземно море се придвижват сухи и горещи въздушни маси към Балканите и на север към Украйна. Ето за какво температурите са толкоз високи и в композиция с по-високото атмосферно налягане се основават условия за нараснали на температурите до границата от 40 градуса. Това се случва всяко лятои в това няма нищо извънредно.

В Западна Европа е относително хладно, тук-там вали и там температурите са по-ниски. В централните елементи на континента е ту горещо, ту по-хладно, според от придвижването на атмосферните фронтове идващи от Атлантическия океан.

Лятото е в разгара си с типичните черти на българското лято, което помним от предишното. Няма нищо извънредно или изключително, радвайте се на топлото и горещо време, то е единствено няколко седмици в годината.

Глобалната приземна температура остава непроменена - 14,56 градуса, систематизирана от профилирания уебсайт temperature.global.

Независимо то това, че към този момент сме крепко стъпили в сезона на ураганите, в Атлантика няма развъртян вихър, което е малко необичайно, защото тази година се предвижда по-активен ураганен сезон, тъй като в Тихия океан се развива студената фаза на Южната вибрация - Ла Ниня. Но следва да забележим, ураганният сезон приключва на 30 ноември, тъй че има задоволително време за доста ураганни бели.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР